НАСА и Европейската космическа агенция обединяват усилията си за амбициозна

...
НАСА и Европейската космическа агенция обединяват усилията си за амбициозна
Коментари Харесай

НАСА с амбициозна мисия: Ще отклоняват астероид с космически кораб

НАСА и Европейската галактическа организация сплотяват напъните си за амбициозна задача за потребление на галактически кораби за отклонение на метеорит.

Изследователи и инженери от двете организации се срещат в Рим идната седмица, с цел да обсъдят концепцията, за която считат, че е действителен способ за отбрана на планетата ни.

Проектът ще бъде ориентиран към по-малкото тяло на двойния метеорит Дидимос, който обикаля към Земята и Марс. Единият галактически транспортен съд е предопределен да го унищожава, а другият ще изследва останките на Дидимос, откакто бъде разрушен.

Основното тяло на Дидимос е с размери към 780 м, а по-малкото е към 160 м - малко повече от Голямата пирамида в Гиза. По-малкото тяло обикаля към главното тяло с няколко сантиметра в секунда, което прави работата по смяната на курса му изцяло допустима, считат учените.

НАСА ще обезпечи единият от галактическите кораби за първата част от задачата и той би трябвало да бъде подготвен през лятото на 2021 година.-->

Планира се корабът DART да доближи задачата си през септември 2022 година, като моментът на удара ще бъде записан от италиански дребен спътник, наименуван LICIACube.

Изследването от близко на отломките от метеорита ще се извърши от транспортен съд на Европейската галактическа организация, наименуван Хера, който ще може да мери неговата маса и формата на кратера.

Хера също ще разгърне двойка свои лични мини спътници, с цел да извърши първия радарен сондаж на метеорит, който може да събере информация за повърхността му.

„ Надяваме се, че резултатите, получени от Хера, ще разрешат на откривателите да моделират по-добре успеваемостта на конфликта, което би могло да трансформира техниката на отклонение на метеорити в работещ вид при положение на действителна опасност “, обявиха специалистите.

Предвидено е Хера да започва през октомври 2024 година и пътуването до дестинацията й да отнеме към две години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР