Нарушителите ще имат възможност да полагат общественополезен труд, вместо да

...
Нарушителите ще имат възможност да полагат общественополезен труд, вместо да
Коментари Харесай

За Коледа по новия закон: Вместо глоба метем улици

Нарушителите ще имат опция да поставят общественополезен труд, вместо да заплащат санкция, оповестява вестник " Телеграф ". Тези, които пък се съгласят да я платят непринудено и без обжалване, ще имат право на 20% отстъпка. Има опция и за подписване на съглашение с контролния орган и провеждането на кратко правосъдно произвеждане по административен ред.

Това са единствено част от значителните промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), които влизат в действие на 23 декември. Измененията бяха признати от Народното събрание година по-рано. Законът към този момент е напълно осъвременен и дава отговор на европейската процедура за административното наказване и реализиране на по-изразена еластичност и динамичност в производствата, безапелационни са адвокати.

Полза

Безвъзмезден труд в интерес на обществото ще се поставя при наново нарушаване или при систематични прегрешения. Това е планувано да става независимо или в композиция с някое от другите санкции. В този случай административният извършител може да бъде глобен с две обособени санкции за едно и също действие. Самото наказване е открито от законодателя като труд, който се поставя в интерес на обществото без ограничение на други права на санкции. Продължителността на безвъзмездния труд в интерес на обществото не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно за не повече от две поредни години. Наказанието ще се постанова единствено от съответния Районен съд, а длъжностните лица ще изпращат преписките към съдилищата в плануваните от закона случаи.

Фаза

Промените касаят още началната фаза на производството - удължава се срокът за складиране на писмени възражения по акта за определяне на административно нарушаване (АУАН), като деецът към този момент разполага със 7-дневен период за несъгласие от деня на подписването му. Отделно актовете към този момент ще могат да се апелират в 14-дневен период от връчването им, а не в досегашните 7 дни. При осъществяване на нарушаване на пътя да вземем за пример съгрешилият ще може да се споразумее, в случай че в 14-дневен период от приемането на наказателното разпореждане непринудено заплати санкция, ще се възползва и от 20% отстъпка от цената й. Така, в случай че водач мине с 50 км/ч или повече над ограничаването в обитаемо място, вместо плануванаъа санкция от най-малко 700 лева ще заплати единствено 80% от минимума.

Поощрение

В момента сходно подучване се ползва доста добре за електронните фишове, издавани по Закона за придвижване по пътищата, където бонусът е 30% при заплащане в 14-дневен период от връчването на фиша. Аргументите на създателите на изменението в Закон за административните нарушения и наказания са, че над 80% се е повишила събираемостта на имуществените наказания с използването на отстъпки за нарушителите. За първи път законът ще позволява опция за подписване на съглашение с наказващия орган. То ще може да се подписва при някои условия. Няма да може да се реализира съглашение, в случай че в едногодишен период прегрешилият е осъден за същото действие, в случай че то съставлява закононарушение – да вземем за пример шофиране с над 1,2 промила алкохол. Допуска се съглашение, в случай че в едногодишен период от влизане в действие на акта, с който на нарушителя е наложено административно наказване, извърши нарушаване от същия тип. Ще може да се реализира съглашение и в случай че нарушителят си признае виновност, макар че тя не се поддържа от доказателствени материали по заведената против него кореспонденция и други Ще е допустимо и в случай че актът е формиран на няколко души - единствено един от тях да подписа съглашение или единствено за някое от няколко нарушавания. В самото съглашение е планувано към този момент заложеният бонус от 20% от санкцията, защото се приема, че нарушителят непринудено се съгласява да заплати глобата до 14 дни от сключването му. Ако обаче не го направи, наказващият орган ще афишира съглашението за обезсилено. На обжалване или протестиране пред Районния съд, с изключение на наказателното разпореждане и електронния фиш, ще подлежат и предизвестието за осъществяване на наново маловажно нарушаване, както и резолюцията за преустановяване на производството от органа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР