Нарушителите, които са използвали за лични нужди къщи за гости,

...
Нарушителите, които са използвали за лични нужди къщи за гости,
Коментари Харесай

Тарикатите с къщи за гости може да се отърват от глоби

Нарушителите, които са употребявали за персонални потребности къщи за посетители, строени с европейски пари, могат да се спасят от санкции. До този резултат води окончателната анулация на Методиката за установяване на наказания по отношение на нарушавания, открити по подмярка 4.1 от Програма за развиване на селските региони 2014 – 2020 година Това дефинира Петчленен състав на Върховния административен съд, потвърждавайки решението на тричленен състав на Върховен административен съд по същия проблем от юни предходната година.

Отмяната на методиката ще даде опция всички санкционирани извършители да си изискат парите от страната в период от една година след анулацията на методиката. Дори нарушителите, чиито санкции са доказани дефинитивно от съда, ще получат опция за преразглеждане на делата си заради настъпилите нови условия. Това е втората такава методика, която съдът анулира.
Защо методиката е толкоз значима за санкциите?

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на наказания по Програмата за развиване на селските региони. От тази стратегия Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) беше одобрил заплащания за строителството на 746 къщи за посетители за 202 млн. лв. през предходния програмен интервал. Голяма част от нарушаванията тогава бяха разкрити от уеб страницата " Биволъ ". поради план за къщата за посетители, финансирана с 380 000 лв. по програмата, а по-късно стана и обвиняем - за корист с евросредства.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателн...

Причината за правосъдното решение е, че изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие ", утвърдил методиката, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава такива нормативни административни актове (подзаконов административен акт). Липсата на законово избрана подготвеност за издаването на даден нормативен акт прави същия незабележим. Само законът може да оправомощи даден орган в страната да издаде нормативен акт.

3аконодателят е този, който преценява нуждата от правна наредба с подзаконов нормативен акт, т.е. степента на правна абстракция на нормите, той дефинира коя материя би трябвало да бъде регламентирана на подзаконово равнище и кой е органът, който да стори това, написа в решението на касационната инстанция.

Съгласно член 2, алинея 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават единствено органите, планувани от Конституцията, или от закон. Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник.

Това е втора анулация на методика за налагане на наказания, която Върховен административен съд анулира - предходната падна преди съвсем 2 години. Не стана ясно дали шефът, който я е подписал, е някогашният аграрни министър Румен Порожанов В интервала март 2011 – август 2013 година изпълнителен шеф на ДФЗ е Порожанов, който подаде оставка тъкмо поради абсурда с къщите за посетители и какъв брой тъкмо от тях са фактически такива, а не първокласни вили на " заслужили ".

Не е изцяло ясно дали Порожанов е бил шеф на ДФЗ, когато е призната методиката, тъй като той не води ДФЗ през цялата 2013 година От 27 ноември 2014 година до февруари 2017 година той също беше отпред на фонда.

Последните корекции по файловете на методиката, качени на уеб страницата на държавния фонд, са от януари 2017 година, когато Порожанов към момента е негов началник. Месец по-късно - поради публичното съмнение към ДФЗ. А методиката, която в този момент Върховен административен съд анулира, още веднъж е в мандат на Порожанов като началник на ДФЗ - във втория му, който стартира през ноември, 2017 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР