Нарушава ли Китай правилата на Световната търговска организация, като изнася

...
Нарушава ли Китай правилата на Световната търговска организация, като изнася
Коментари Харесай

Спор ЕС-Китай застрашава автомобилната индустрия

Нарушава ли Китай разпоредбите на Световната комерсиална организация, като изнася електрически коли, субсидирайки значително цената им, подбивайки цените на другите производители.

Европейски Съюз желае да проверява китайския експорт на електрически коли за нелоялна конкуренция. Това ускорява опасенията за осезателен търговски спор с националната република - изключително в немската автомобилна промишленост. Какви биха били следствията?

„ Китай стана по-конкурентоспособен посредством стратегическа индустриална политика и изнася от ден на ден електрически коли на международните пазари - изключително на европейския пазар, защото американският пазар е значително блокиран от мита “, изяснява Юрген Матес, специалист по комерсиална политика в Института за немска стопанска система в Кьолн.

От 2020 година насам, да вземем за пример, вносът на китайски електрически коли в Германия и броят на регистрациите в тази страна внезапно са се нараснали. Европейската комисия се притеснява, че европейското произвеждане на електрически автомобили ще се окаже в неизгодно конкурентно състояние заради забележителното нарастване на вноса от Китай ", споделя Винсент Стамер, специалист по търговията в Института за международна стопанска система в Кил. Очевидно тя " към този момент разполага с задоволително косвени доказателства, че Китай нарушава лоялната конкуренция ". Според Стамер това би било по този начин, в случай че китайските коли се продават на дъмпингови цени - т.е. под пазарната стойност - или в случай че износът е съзнателно субсидиран. И двете са противозаконни съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). " Точно това би трябвало да се проверява в този момент ", прибавя Матес. Поради сложността на китайската система за субсидиране, разграничението сред стопански генерирана конкурентоспособност и изкуствено основана конкурентоспособност не е ясно.

„ Цената на тези коли е изкуствено занижена посредством големи дотации “ съобщи Урсула фон дер Лайен предходната седмица.

Това е недопустимо. Според Комисията китайските електрически автомобили нормално са с към 20 % по-евтини от моделите, създадени в Европейски Съюз. " Тъй като този въпрос е толкоз политически претрупан, има известна възможност в последна сметка фактически да бъдат въведени наказателни мита върху китайските коли ", споделя Матес.

Това обаче би имало дефекти за потребителите: Цените на електрическите коли от Китай биха могли да се покачат, а в това време натискът върху успеваемостта на европейските производители би могъл да намалее. Друга последица от наказателните мита биха били възможни контрамерки. " Предстои да забележим по какъв начин ще реагира Китай ", споделя Матес. Правителството в Пекин е посочило, че " не счита тези обвинявания за незначителни ". В четвъртък китайското външно министерство дефинира проекта на Европейски Съюз като " чист протекционизъм ". Негов представител предизвести, че той " ще има негативно влияние върху икономическите и комерсиалните връзки сред Китай и Европейски Съюз ".

Китай към този момент сподели в комерсиалната война със Съединени американски щати, че не се опасява от ескалация. Възможните реакции включват спомагателни мита върху европейски артикули или ограничавания върху износа на значими електронни съставни елементи за производството на коли.

Това евентуално ще засегне съществено немската автомобилна промишленост, която господства на една пета от китайския пазар. BMW, да вземем за пример, направи една трета от продажбите си в Китай през предходната година. За „ Мерцедес “ това са 37%, а за „ Фолксваген “ - даже 40%. Компанията от Волфсбург доставя повече коли на най-големия авто пазар в света, в сравнение с която и да е друга компания. Някои от тези немски коли се доставят в Китай. В същото време обаче автомобилните производители разполагат и с огромни локални индустриални мощности, които също могат да бъдат глобени от китайското държавно управление.

Разследването на дотациите единствено по себе си не оказва помощ за решение на проблемите с конкурентоспособността, подлага на критика Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA). Вместо това тя приканва политиците да основат по-добри рамкови условия в Германия и останалата част от Европа. Индустрията също по този начин се оплаква, че Европейската комисия е работила под натиска на Франция - с отрицателни последствия за немската стопанска система. " Германците ще бъдат доста по-засегнати от това, в сравнение с французите ", споделя пред Financial Times управител на авто снабдител.

" Често изразяваното безпокойство, че животът на немските производители на коли в Китай може да бъде усложнен, не е изключително евентуално ", споделя Матес.

Тъй като производителите на коли от ден на ден създават на място, с цел да обслужват китайския пазар, ограниченията, които лимитират опциите им за продажби, биха засегнали най-вече китайските работни места. " Ако се слагат спънки пред фирмите, Китай вреди най-много на себе си ", споделя икономистът. Друг метод да се навреди на европейската стопанска система съгласно Матес са условията за лиценз за експорт на избрани първични материали, както това към този момент беше направено при разногласието със Съединени американски щати за полупроводниците. От август насам експортьорите се нуждаят от специфични лицензи, с цел да могат да доставят на задгранични клиенти германий и галий - значими метали за полупроводниковата, телекомуникационната и електромобилната индустрия. Според изследване на Европейски Съюз 94 % от международното количество галий и 83 % от германия идват от Китай.

Самият Европейски Съюз получава 71% от галия и 45% от германия от Народната република. Макар че до момента разрешенията явно към момента са най-вече издадени, споделя Матес. " В случай на наказателни мита от страна на Европейски Съюз обаче Китай може да стартира да ги дава по-рестриктивно като ответна мярка и по този метод да ограничи достъпа до суровините. " Освен това описът на лицензите може да бъде в допълнение уголемен, с цел да включи редкоземни метали или значими първични материали за акумулатори като литий, прибавя той.

" В европейската индустрия има взаимозависимост от доста първични материали от Китай - изключително в новите технологии и в енергийния преход ", акцентира специалистът. Това е сериозен капацитет за опасност.

" В комерсиална война обаче и Европейски Съюз, и Китай биха изгубили ", споделя специалистът Стамер. Матес е склонен:

" В момента Китай мощно предизвиква европейските вложения в личната си страна, защото стопанската система му не се развива изключително добре. Една ескалация не би помогнала безусловно на репутацията на Китай и би могла да докара до спомагателна нерешителност от страна на фирмите да се ангажират в Китай. Потребителите също биха могли да бъдат възпрени от това, което да вземем за пример би се отразило на плануваното стартиране на пазара на китайски електрически автомобили в Германия.  "

Според откривателя от IfW Стамер компромисът би могъл да бъде решение на комерсиалния спор сред Европейски Съюз и Китай по отношение на слънчевите кафези отпреди 10 години. През 2013 година европейските производители упрекнаха китайската конкуренция, че продава продуктите им на дъмпингови цени в Европа.

Поради това Брюксел наложи наказателни мита в размер на 11,8% върху китайските слънчеви модули. " По това време китайските производители можеха да заобиколят наказателните цени, в случай че непринудено се придържаха към минимални цени ", оповестява Стамер. Европейската комисия и Пекин се бяха споразумели за това след седмици на договаряния.

" Основната причина, заради която наказателните мита не бяха удължени, беше опасността на Китай за ответни ограничения, които биха били мъчителни за Европейски Съюз ", споделя Стамер.

В последна сметка компромисът подсигурява, че " нашата слънчева промишленост отиде напразно " и китайската слънчева промишленост в този момент господства на международния пазар. Тази неточност не би трябвало да се повтаря.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР