Народното събрание реши размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019

...
Народното събрание реши размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019
Коментари Харесай

Размерът на здравноосигурителната вноска остава непроменен

Народното заседание реши размерът на наложителната здравноосигурителна вноска за 2019 година да бъде 8%.Размерът на вноската ще бъде същият, както и през 2018 година.
В бюджета на НЗОК 2,5 милиарда лв. отпуска страната за медицински действия (за първична извънболнична здравна помощ - 225 млн. лева; за профилирана извънболнична здравна помощ – малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична активност - 90 млн. лева; за болнична здравна помощ - 2 милиарда лева).
167 млн. лв. са средствата за дентални действия, а 1,2 милиарда лв. за медикаменти и медицински произведения.
Около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури ще се финансират със средствата за болнична здравна помощ. 6,5 млн. дентални действия ще се финансират през 2019 година, което е с 50 хиляди повече по отношение на тази година.
Около 1,5 млн. здравноосигурени лица ще получават медикаменти, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК за домашно лекуване.
Ще се заплащат лекарствени артикули на над 33 хиляди здравноосигурени лица за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ.
Очакваният брой пациенти за 2019 година за извънболнична диагностика и лекуване с медицински произведения е над 100 хиляди, а за болнично лечение- 40 хил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР