Народното събрание реши да се поддържа публичен регистър на изпълняващите

...
Народното събрание реши да се поддържа публичен регистър на изпълняващите
Коментари Харесай

Ще се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ

Народното заседание реши да се поддържа обществен указател на изпълняващите действия за персонална помощ, само че отхвърли концепцията на Българска социалистическа партия за създаването на подобен за асистентите.
Текстът бе заложен в Закона за персоналната помощ и бе признат на второ четене, като за него гласоподаваха единомислещо 116 народни представители, без „ срещу “ и „ въздържали се “.
Депутатите взеха решение държавната политика за даване на персоналната помощ на хора с увреждания да се реализира от Министерството на труда и обществената политика.
Народните представители вмениха отговорности на изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Той ще би трябвало да възнамерява, разпределя и управлява средствата за финансиране на персоналната помощ.
Съгласно признатия текст шефът ще дава инструкции на доставчиците на персонална помощ и за уеднаквяване на практиките при даване на персонална помощ, които са наложителни. Той ще създава методически инструкции и процедури за реализиране на персонална помощ.
В отговорностите му влиза и присъединяване в процеса по включване на ползвателите на персонална помощ в механизма за персонална помощ, като той ще прави предложение и за годишния размер на средствата, нужни за финансиране на персоналната помощ през идната бюджетна година. Също по този начин шефът ще води и поддържа обществен указател на юридическите лица, които извършват действия за персонална помощ.
Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия шефът да води и обществен указател на Национална електронна осведомителна система за претенденти за асистенти. Около предлагането на Българска социалистическа партия се заформи спор.
Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Надя Клисурска съобщи, че предлагането на Българска социалистическа партия е да бъдат допълнени уговорките на тази организация с това тя да поддържа национална електронна система за претендентите за асистенти.
„ Много постоянно искащите да употребяват тази услуга в домашна среда е належащо да вървят в съответните общини, с цел да могат да се възползват от описите на тези персонални асистенти.
Много постоянно искащите да употребяват домашната услуга персонална помощ е належащо да изминат едно несъмнено разстояние да стигнат до общинската администрация.
Смятаме, че е извънредно значимо и не виждам какъв е казусът да се поддържа такава национална осведомителна система “, добави Клисурска.
От своя страна зам.-председателят на Комисията по обществена политика и народен представител от ГЕРБ Светлана Ангелова разяснява, че не приема това предложение на Българска социалистическа партия.
„ Няма нужда от основаване на народен указател за асистентите. Абсолютно не е необходим. На кого му е нужен подобен указател за водене на асистентите на национално равнище.
Обикновено асистенти стават най-близките хора, родственици и близки на лицето с увреждане. Ако има подобен указател, дали лице, което е кандидат-асистент в Община Русе, ще стане помощник в Община Баните, област Смолян “, съобщи още Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР