Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът окастри крилата на измамите със земеделска земя

Народното заседание одобри на второ четене промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Те са свързани с договорите за наем и аренда.

Имотите ще могат да се отдават чартърен само от притежателя им или от упълномощено от него лице, притежаващо пълномощие да употребява или да ръководи земята. Договорите за наем на земеделска земя със период над една година ще се подписват от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, притежаващи повече от 25 на 100 идеални елементи от парцела или от упълномощено от тях лице. В тези случаи връзките сред съсобствениците се уреждат според чл.30, ал.3 от Закона за собствеността, записаха депутатите.

Тези договори и споразуменията за тяхното изменение или преустановяване ще се подписват в писмена форма с нотариално засвидетелствуване на наличието и подписите на страните, осъществени по едно и също време. И ще бъдат вписвани в съответната работа по вписванията по местоположение на парцелите. Към тях ще се ползват и скици на земите. Договорите би трябвало да бъдат регистрирани в съответната общинска работа по земеделие, за което ще се заплаща и закрепена такса от 10 лв..

Договор за наем на земеделска земя, подписан до датата на влизането в действие на тези промени, при който не са спазени посочените нагоре условия, може да бъде доказан от притежателя на парцела с декларация с нотариално заверен автограф, съпроводена с копие от него. Това ще става в общинската работа по земеделие по местоположение на парцела в едномесечен период от влизането в действие на измененията, гласят новите текстове на норматива.

За устройване на непрекъснати пчелини с над 10 пчелни фамилии на регистрирани притежатели на пчелини ще може да се учреди право на прилагане върху пасища, мери и ливади от държавния и общинския аграрен фонд. Това се отнася за свободни маломерни парцели, като се съблюдават условията на Закона за пчеларството.

Правото на прилагане ще се учредява без осъществяване на търг, по пазарни цени, избрани от самостоятелен оценител.

Всички тези промени бяха направени по самодейност на омбудсмана Мая Манолова, която разкри случаи на крупни измами с наеми на ниви. Такъв беше казусът със абсурда в Северозападна България, когато нищо неподозиращи притежатели се оказаха наемодатели, без те да знаят за това.

След гласуването на новите текстове заместник-председателят на земеделската комисия Йордан Апостолов сподели, че посредством направените промени е отнета опцията на несобственици на аграрни земи да подписват контракти за заем на земеделска земя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР