Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за генетично модифицирани организми

Народното заседание одобри на второ четене промени в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО). С промените се актуализират правилата за осъществяване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве при освобождението им в околната среда и стартирането им на пазара, в сходство с научния и механически напредък и се синхронизират текстове с европейска инструкция.

В обсега на закона бе включена и работата с генетично модифицирани микроорганизми в следени условия и в случаите, когато тя не съставлява риск за околната среда и човешкото здраве.

Парламентът гласоподава на първо и второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, импортирани от Министерския съвет. Преобразуване на платежна институция посредством вливане и обединение се позволява единствено с друга платежна институция или сдружение за електронни пари, одобриха депутатите.

При вливане, правото за осъществяване на действия, за които приемащото сдружение не е лицензирано, не минава върху него. Разрешение за обединение се издава единствено, в случай че новоучреденото сдружение получи лиценз, подобаващ на типа услуги, които ще прави. При превръщане на платежна институция посредством обособяване приемащите, надлежно новоучредените сдружения, би трябвало да имат или да получат лиценз за съответните действия, които имат намерение да правят и за които се изисква лиценз.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули. Измененията, импортирани от Министерския съвет, бяха утвърдени със 113 гласа „за“ и 9 гласа „въздържал се“. С тях се уточняват законови разпореждания в сходство с европейски регламенти.

Създава се нов източник на данни в границите на Европейския съюз във връзка с обмена на данни за вътрешносъюзния експорт и вътрешносъюзния импорт на артикули сред страните-членки – посредством системата Интрастат, като способният орган за България е Националният статистически институт (НСИ). Създава се обвързване за Национален статистически институт ежемесечно да обменя тези статистически данни с държавите-членки посредством Интрастат и да ги подава в Евростат към Европейската комисия.

По силата на закона годишно се дефинират годишни прагове за импорт и експорт, над които всички компании са длъжни да подават декларации-Интрастат в Националната организация за приходите (НАП). За 2022 година със заповед на ръководителя на Национален статистически институт са избрани по-високи прагове за обявление, което води до понижаване на административната тежест за бизнеса, защото се понижава броят на компаниите, които са длъжни да подават заявления в Национална агенция за приходите.

Национален статистически институт ще прави оценки и надзор на търговията на компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, които са под избраните прагове или които не са подали заявления – Интрастат или са с непълни заявления, плануват още промените.

Парламентът ратифицира Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и Европейската галактическа Агенция, подписано на 15 февруари 2022 година в Тулуза, Франция.

Чрез Споразумението се продължава съществуващото съдействие на България с Европейската галактическа организация. Ратификацията значи по-нататъшен достъп на български компании (в това число дребни и междинни предприятия), университетски и проучвателен организации (включително висши училища) до опция за присъединяване в планове, предпочитани за организацията.

През последните няколко години са утвърдени 37 плана. Сред тях са план на Българска академия на науките за дозиметър – уред за проучване на галактическата радиация, който към този момент работи в орбита, показва парламентарната комисия по образованието и науката в отчета по законопроекта.

Финансират се участия в планове и опити, за модернизиране на материално-техническата база и съоръжение, за поддръжка на дребните и междинни предприятия, за потребление на данни. Проектите са за галактически проучвания, астрономия, астрофизика, проучвания за наблюдения на земята за практични цели, като да вземем за пример запазване на околната среда, метеорология, геодезия, телекомуникация, микронавигация, медицина, обучение и осведоменост.

Депутатите удължиха с един месец периода на деяние на Временната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от „ Газпром износ “ и извършената процедура за избор на различни снабдители от „ Булгаргаз “ ЕАД. Това стана с гласуваното проекторешение за удължение периода на деяние със 192 гласа „ за “, един – „ срещу “ и един – „ въздържал се “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР