Народното събрание прие на второ четене ключовите текстове от спорния

...
Народното събрание прие на второ четене ключовите текстове от спорния
Коментари Харесай

Спорните промени за горивата бяха окончателно одобрени от депутатите

Народното събрание одобри на второ четене основните текстове от противоречивия Закон за горивата - така наречен Закон за админситративното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, съобщи Actualno.com.


Припомняме, че измененията, импортирани от патриота Емил Димитров -Ревизоро и група депутати от всички партии, доведоха и до разцепление измежду съдружния сътрудник на ГЕРБ, като против него се разгласи вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов .

Най-спорен се оказа член 8 от закона, като той също беше признат от депутатите. Във финалния си вид условията към търговците бяха смекчени по отношение на импортираните в началото оферти. Последната редакция на промените беше препоръчана от депутата от ГЕРБ Мартин Тимчев, като те плануват условието за уставен капитал за търговците, съхраняващите и транспортиращите горива, да бъде 1 млн. лева (или активи на стойност най-малко 1 млн. лева) , а първото предложение беше 3 млн. лв.. За всяка бензиностанция ще се изисква гаранция от, 20 хиляди лв., превозвачите на течни горива ще би трябвало да дават поръчителство от 3 хиляди лв. за всяка цистерна. Намалени са и изискваната за търговците на бутилки с втечнени газове LPG - дистрибуторите би трябвало да разполагат с най-малко 10 хиляди лични бутилки за предпазване.

Паднаха и условията за учебен ценз.

Преди това депутатите утвърдиха и основаването на Консултативен съвет, който да дава отговор за съдействието сред държавните органи и лицата, осъществяващи действия, свързани с петрол и артикули с нефтен генезис. Негов ръководител ще е министърът на стопанската система.

По време на гласуванията се организира и среща на парламентарната група на " Обединените патриоти ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР