Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс,

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс,
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промените в НПК, предстои и парламентарен контрол

Народното заседание одобри на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвинени или арестувани лица и правото на информация за даването ѝ.

Те гласоподаваха времето за внасяне на оферти сред първо и второ четене да бъде понижено на 4 дни. Основната цел на импортирания от Министерския съвет законопроект е цялостното въвеждане на условията на европейска инструкция по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане.

Измененията плануват категорично правото на правна помощ на обвинения, както и правото да му бъде предоставена информация за изискванията за нейното приемане по реда на Закона за правната помощ.

Това следва да стане на понятен език и по понятен метод, след отчитане на характерните му потребности.

Въвежда се също категорично даване на обвинения и на неговия бранител на опция за запознаване с доказателствата, въз основа на които се дефинира мярката за неотклонение задържане под стража.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Законa за ДАНС предвид на идентичното регламентиране на даването на задоволителни гаранции за отбрана на правата на арестуваните лица.

Заседанието на Парламента стартира с заявления на парламентарни групи. Лидерът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов разяснява утвърждения от държавното управление меморандум с Турция за презгранични интервенции за защита на въздушното пространство и изиска решението да бъде преразгледано.

Искрен Митев от ПП-ДБ уточни в декларация, че словото е мощ и се употребява против ползите на обществото, а референдум срещу еврото е противозаконен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР