Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за
Коментари Харесай

НС прие законопроект, който вдига Гражданската отговорност, на второ четене ще го променят - Икономика

Народното събрание одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането, направени от финансовия министър Росица Велкова и импортирани от Министерски съвет. Законовите промени са част от уговорките на България след присъединението към Европейския валутен механизъм II. 

Позицията на Министерството на финансите (МФ) е, че със законопроекта ще се отстранят недостатъци в процеса на обработка на искания от обособени застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в границите на системата " Зелена карта ".

Създава се правна опция за предприемане на надзорни дейности от страна на Комисията за финансов контрол, при положение на несъблюдение на отговорностите на участниците на национално равнище. Отстраняването на откритите проблеми при действието на системата " Зелена карта в България " е една от ограниченията, включени в Плана за деяние за осъществяване на последващите задължения на България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II).

На процедура измененията плануват Националното бюро да бъде задължено автоматизирано да заплати дадени искания, макар неналичието на документи и доказателства за претендираната вреда и нейното възнаграждение от кореспондента на повреденото лице.

От Асоциацията на българските застрахователи възразиха против препоръчаните законови промени, като акцентираха, че вътрешните правила на Съвета на бюрата и Кодекса на застраховането съдържат задоволително правила по отношение на контрола върху активността на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и нейните членове. 

Генералният секретар на НББАЗ Стефан Софиянски предизвестява, че измененията ще покачат цената на застраховка " Гражданска отговорност ", а генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова ги определи като  " дискриминационна мярка ". Според специалистите цените на застраховката ще бъдат нараснали, с цел да могат застрахователите да компенсират това, че ще бъдат задължени да заплащат за недоказани вреди в чужбина. Липсва и позитивно мнение от страна на КФН, която е една от главните заинтригувани страни. 

МФ внася незавършен законопроект, тъй като бърза да извърши условията на Европейски Съюз за еврозоната

По време на днешната полемика в пленарната зала зам.-министърът финансите Людмила Петкова съобщи, че от всички страни членки на Европейски Съюз единствено българското бюро на застрахователите има проблеми във връзка с " Зелена карта ". Тя съобщи, че рекомендацията на Европейски Съюз е България да подсигурява ннормалното действие и финансовата непоклатимост на " Зелена карта " и по тази причина МФ е изготвило законопроекта.

" Действително има текстове, които тормозиха застрахователите, че може да се употребяват в схеми за източване и затова след съвещанието на парламентарната комисия на идващия ден беше образувана работна група, в която участаваха всички заинтригувани страни ", сподели Людмила Петкова и добави, че измененията ще бъдат признати единствено със единодушието на всички.

Иво Атанасов от " Продължаваме промяната " сподели, че съгласно него този план е лобистки и по тази причина няма да го поддържа. Икономистът от Българска социалистическа партия Румен Гечев прикани да " се отучим като желаят от Брюксел нещо, което не е в български интерес, да си чупим краката да го свършим ". " Искате да ви променим застрахователния бранш, тъй като желаете да влезем в еврозонaта.  Да примем на второ четене радикално друг текст тъй като не сте си свършили работата, хайде апелирам ви! ", възмути се той. 

Александър Иванов от ГЕРБ съобщи, че ще поддържа законопроекта, тъй като не би трябвало да се рискува влизането в еврозоната, само че че от ГЕРБ няма да позволен да се гласоподават рискови за бранша и жителите законови промени. 

В последна сметка макар, че по законопроекта не се чу нито едно позитивно мнение, той бе признат - само че с ангажимента, че сред първо и второ четене ще се създадат нужните промени, тъй че застрахователите и българските водачи да не бъдат ощетени.

От 174 дали своят вот народни представители, " за`, бяха 120, " срещу " - 44, а 10 депутати се въздържаха. Против гласоподаваха групите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Трима от " Български напредък " бяха " срещу ", а петима се въздържаха. След приемането на законопроекта Мартин Димитров (ДБ) предложи срокът за оферти сред първо и второ четен да бъде съкратен. Предложението му не се одобри, " за " гласоподаваха единствено от Демократична България и трима души от Политическа партия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР