Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто

...
Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто
Коментари Харесай

Законът на Пеевски за медиите бе приет на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене през днешния ден медийния закон, чийто главен вносител е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" За " гласоподаваха 92 народни представители, " срещу " бяха 12, а 28 се въздържаха. Подкрепата пристигна от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединените патриоти, а Българска социалистическа партия и " Воля " бяха " срещу ", съобщи Actualno.com.

Става въпрос за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в това число печатни, електронни и онлайн медии да показват на уеб страниците си информация за действителния си притежател и да заявяват всяко получено финансиране в миналата календарна година, неговия размер и съображение, както и данни за лицата, които са го дали. Други текстове плануват разпространителите на печатни издания да заявяват в Министерството на културата действителния притежател , както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

По време на дебатите през днешния ден социалистът Антон Кутев съобщи, че у нас има събиране на бизнес и политика. " Заради подписа на господин Пеевски под закона няма да го поддържа. Той цели само и единствено да почисти облика на Делян Пеевски ", безапелационен беше Кутев.

" Има избрани персони, които са дефинирани като знаци на смесването на бизнес и политика. Няма по какъв начин да убедя нашите гласоподаватели, че Пеевски не е знак на това ", разгласи социалистът.

Според него законопроектът е идната крачка за разграждане на държавността. " С него ние споделяме на българските жители, че има хора в страната, които макар тяхното мнение могат да вършат каквото си изискат и никой в страната, нито пък Народното събрание може по някакъв метод да реагира на техните прояви на налагане ", сподели още Кутев.

В отбрана на законопроекта се изказ Йордан Цонев . По думите му Пеевски не бил монополист и издател на всички медии. Според него планът щял да покаже има ли монопол на медийния пазар.

" Законопроектът не е с имиджова цел. Пеевски не пази бизнеса си с работата си в Народното събрание ", безапелационен беше Цонев. Свидетелство за това били импортираните от него закони, които били напълно в полза на българското общество .

" Законопроектът е в вярната посока ", съобщи още Йордан Цонев, като добави, че неприемането на закона обслужвало подправените вести. " Това е доста смела законодателна самодейност на господин Пеевски, мен и моите сътрудници ", безапелационен бе той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР