Народното събрание отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с

...
Народното събрание отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли референдума срещу еврото, К. Костадинов ще жали


Народното събрание отхвърли предлагането за производство на народен референдум с въпроса: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “.

В поддръжка на допитването гласоподаваха 68 народни представители, 98 бяха „ срещу “, а 46 се въздържаха.

„ Против “ референдума гласоподаваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (2-ма гласоподаваха „ за “, а 1 – „ въздържал се “), всички депутати от Движение за права и свободи и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.

„ За “ референдума гласоподаваха депутатите от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, както и самостоятелният Радостин Василев.

По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласоподаваха „ въздържал се “.

Над 3 часа продължи полемиката в пленарната зала по предлагането на „ Възраждане “ за провеждането на допитването до народа.

Преди това настояването не бе признато и в правната комисия. Сред претекстовете са, че допитването опонира на Закона за референдумите и че с присъединението ни към Евросъюза сме приели автоматизирано и влизането ни в Еврозоната.

От партията на Костадин Костадинов към този момент оповестиха, че ще сезират Конституционния съд.

„ За нас най-хубавото решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд във връзка с въпроса, не във връзка с самото решение. А ние-вече вероятно може да жалим и самото решение, което през днешния ден беше случено, тъй като жаленето на решението е едно, а жаленето на въпроса е нещо напълно друго “, уточни водачът на „ Възраждане “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР