Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията

...
Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни

Народното заседание отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за съветски нефт в тридневен период. Според вносителите рафинерията Нефтохим може да работи обикновено и без съветски нефт, а дерогацията обслужва само ползите на Лукойл и Кремъл. От ПП-ДБ поддържаха по-ранното отпадане на дерогацията, която съгласно сегашния закон би трябвало да работи до октомври идната година.Те обаче упорстват това да се случи от 1 март, с цел да може рафинерията и страната да се приготвят, тъй че да не се стигне до дефицит на горива и до повишение на цените.

Темата за вноса на съветски нефт още веднъж влезе в Народното събрание. Този път с предлагането на Делян Добрев дерогацията да отпадне в тридневен период. Идеята му беше поддръжка само от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Според Искра Михайлова от Възраждане незабавното преустановяване на дерогацията крие опасности за индустриалните мощности на рафинерията.

Управляващите потвърдиха, че рафинерията може да работи напълно с неруски нефт, само че в случай че това се случи незабавно, резултатът върху пазара ще е отрицателен. Затова от ПП-ДБ оферират дерогацията да продължи до 1 март, а Кирил Петков посочи.

От Движение за права и свободи разясниха, че и сега дерогацията не облагодетелства българските жители, а Хамид Хамид упрекна държавното управление в безучастие и в лобизъм.

От Българска социалистическа партия също желаеха дерогацията да остане в действие, защото пази националния интерес през цените на горива. В последна сметка предлагането за неотложно отпадане на дерогацията беше отхвърлено от болшинството в Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР