Народното събрание отхвърли поредния опит на правителството да ограничи разплащанията

...
Народното събрание отхвърли поредния опит на правителството да ограничи разплащанията
Коментари Харесай

Падна законът на Менда Стоянова за плащане в брой до 5000...

Народното заседание отхвърли следващия опит на държавното управление да ограничи разплащанията в брой, заяви настоящо.ком. Министерство на финансите оферираше таванът на кешовите заплащания да падне двойно - до 5 хиляди лева, само че текстът беше отритнат при второ четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност, където е записана поправката дружно с още куп други данъчни промени.

Решението през днешния ден (22 ноември) беше взето със 101 гласа " за ", 52 " срещу ", 9 се въздържаха, като концепцията беше подкрепена единствено от депутатите от ГЕРБ.

Така таванът за кешовите заплащания остава 10 хиляди лева, а това беше следващият опит на финансовото ведомство да го смъкна с мотив битка против сивата стопанска система.

Последно ведомството опита да прокара такава смяна беше през юли тази година, само че тогава текстът падна откакто още веднъж го поддържаха единствено депутатите от ГЕРБ.

Припомняме, че през 2015 година при втория кабинет " Борисов " финансовият министър Владислав Горанов оферираше ограничаване за заплащане в брой до 5 хиляди лева, вместо тогавашните 15 хиляди лева, само че Народното събрание гласоподава 10 хиляди лева, колкото е и сега.

Сега вносителите се аргументираха, че смяната цели понижаване на сивата стопанска система и е в сходство с наложилата се процедура в другите страни членки на Европейски Съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Ограничението трябваше да се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането.

Един от текстовете в законопроекта, които обаче бяха признати, е концепцията самоосигуряващите се да подават заявления единствено по електронен път. Те ще са задължени да употребяват онлайн услугите на Национална агенция за приходите още от началото на идната година – т.е. при подаване на декларация за приходите, получени през тази година.

Заедно с тази смяна беше призната и отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от идната година.

Тя е в размер на 5% от сумата на налога за довнасяне. Освен това данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по Данък добавена стойност в 7-дневен период от датата, на която чакат да доближат облагаем оборот от 50 000 лв..

Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, тъй като в този момент, изключително в сезонни обекти, има опити за отбягване на регистрация по Данък добавена стойност. /Марица.бг

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР