Народното събрание одобри на първо четене по-високи наказания и глоби

...
Народното събрание одобри на първо четене по-високи наказания и глоби
Коментари Харесай

Депутатите приеха по-високи наказания и глоби за компютърни престъпления

Народното заседание утвърди на първо четене по-високи санкции и санкции в случаите на компютърни закононарушения, против интелектуалната благосъстоятелност и детската полова употреба в интернет.

Депутатите гласоподаваха увеличение на годините за отнемане от независимост при разнообразни форми само че онлайн детска полова употреба и при разнообразни форми на виртуално склоняване на малолетни.

Завишават се годините затвор и санкциите при кражба на интелектуална и индустриална благосъстоятелност, като оптималните санкции доближават до 6 години затвор и до санкция в размер на 15 000 лева

Парламентът поддържа текстове, които плануват при въвеждане на компютърен вирус в осведомителна система или компютърна мрежа нарушителят да се санкционира със затвор до 7 години. Ако компютърната мрежа е част от сериозната инфраструктура, се планува затвор от 5 до 12 години и санкция до 20 000 лева

В случай на хакерска атака, която води до откриване на персонални данни, класифицирана информация или друга предпазена от закона загадка, наказването отнемане от независимост се усилва на сред 4 и 7 години.

За да влязат в действие, наредбите би трябвало да бъдат подкрепени и на второ четене.

Вносителите от Министерския съвет са дали статистика, според която през първата половина на 2019 година хакерските атаки, предопределени да предизвикват вреди, са се удвоили, като 50 на 100 от атакуваните компании са били в индустриалния бранш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР