Народното събрание избра доц. Диана Ковачева за национален омбудсман със

...
Народното събрание избра доц. Диана Ковачева за национален омбудсман със
Коментари Харесай

Диана Ковачева се закле като омбудсман

Народното заседание избра доцент Диана Ковачева за народен омбудсман със 173 гласа „ за “, без срещу и с трима „ въздържали се “. Съгласно Закона за омбудсмана публичният бранител се избира за период от пет години и може да бъде преизбиран на поста за още един мандат. Кандидатурата на доцент Диана Ковачева бе издигната от ПГ на ГЕРБ и тя бе единствен претендент за поста. След гласуването в зала новият омбудсман на страната се обърна към депутатите.

„ Омбудсманът в никакъв случай не е бил просто пощенска кутия. Амбицията ми е да превърнем институцията от последна вяра на хората в тяхна първа реакция при нарушени права “, посочи доцент Ковачева. Тя се ангажира „ вратата ѝ постоянно да бъде отворена за хората с нарушени права “.

„ Ангажирам се да спомагам институциите да бъдат по-близо до жителите, да способствам за съблюдаване на салдото сред техните пълномощия и правата на хората. Ангажирам се отбраната на главните права да подхожда на всички интернационалните и европейски стандарти и да употребявам функционалностите си в полза на хората. Залагам на открития разговор, на транспарантната работа, на настойчивостта и на неотклонната религия, че правата на индивида са най-висшата полезност “, уточни новоизбраният омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ най-важно за публичния бранител е доверието, опита, съпричастността, честността и най-много куражът да се отстояват обективни дела.

Общественият бранител доцент Ковачева постави клетва пред Народното събрание. Тъй като от 2016 година тя бе заместник-омбудсман, след избора ѝ през днешния ден председателката на Народното събрание Цвета Караянчева разгласи, че приключва предварително пълномощията ѝ като заместник-омбудсман на страната. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР