Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира

...
Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира
Коментари Харесай

Парламентът даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония

Народното заседание гласоподава проекторешение, което има за цел да урегулира разногласието сред София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на районен съд Македония. За предлагането на " Демократична България ", утвърдено от Външна комисия, гласоподаваха: 170 - за, 37- срещу, 21 - въздържали се. Така предлагането беше признато. Другите две оферти бяха отхвърлени.

За това на Движение за права и свободи, което не беше подкрепено през вчерашния ден на Външна комисия, гласоподаваха: 101 - за, 68 - срещу, 58 - въздържали се. За предлагането на ГЕРБ, импортирано от Десислава Атанасова, гласоподаваха: 104 - за, 70 - срещу, 56 - въздържали се. Предложението на се приема.

Проекторешението беше разисквано от Комисията по външна политика през вчерашния ден и импортирано за разглеждане в зала като първа точка през днешния ден.

Проекторешението, импортирано от Христо Иванов и „ Демократична България, стъпва върху предлагането на френското председателство и го надгражда, тъй че да бъдат предпазени оптимално българските ползи. Този документ е доста непосредствен до другото проекторешение, препоръчано от ГЕРБ и подкрепено от партията на Бойко Борисов.

В него се удостоверяват изискванията, при които София може да поддържа процеса на евроинтеграция на РСМ. Те са:

-прецизиране на текста на плана на Заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в Конституцията на РСМ в наредбите, в които са упомената други нации и на равна основа с тези народи;

-подобряване на препоръчаните план за Преговорна рамка и план на Заключения на Съвета за по-ясно отразяване на събитието, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание на Република България на съществуването на " македонски език " ;

-гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на РСМ към Европейски Съюз, за чието осъществяване Европейска комисия да осведоми Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;

Основни позиции на партиите

Депутатът от " Възраждане “ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, тъй като " няма смяна в политическата конюнктура в районен съд Македония ".

„ РСМ не се е реформирала. В сегашния си тип този парламент морално е банкрутирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред “, сподели Георгиев. Според него не е държавническо оферти, импортирани в 12 без 10 секунди, да бъдат обсъждани с такава лекост.

„ Не може нещо толкоз значимо да бъде обсъждано за половин час, да бъде входирано през вчерашния ден и да се гласоподава през днешния ден “, сподели още Георгиев. Неговото предложение бе отхвърлено с гласовете на 188 депутати и подкрепено от едвам 12.

" Стратегическият интерес на България е районен съд Македония и страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 година дефинира този въпрос като главен приоритет на първото българско председателство на Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова напомни, че държавното управление на ГЕРБ е подписало Договора за другарство с РСМ още през 2017 година

„ През 2019 година поискахме от нашите сътрудници неговото осъществяване в целокупност. Поискахме прекъсването на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС “, сподели тя и благодари на нашите сътрудници от Европа, че одобриха загрижеността на София.

„ Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той би трябвало да бъде подписан от държавното управление преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобрение на Френското предложение, с цел да не изпуснем този исторически късмет “, съобщи Атанасова.

Тя акцентира, че партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и през днешния ден тя още веднъж дава зелена светлина тази страна да стартира договаряния за присъединение.

" За да има мир и непоклатимост на Балканите, ние би трябвало да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и Европейски Съюз ". Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

„ Водени от философията на заедността Балканите би трябвало да членуваме в общи съюзи, а не да издигаме стени между тях. Трябва да отстраняваме бариери “, сподели Карадайъ.

В момента имаме един добър късмет да създадем една добра крачка в тази посока. „ Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми. Сега можем да създадем една огромна крачка. Не да употребяваме тези цели за разделяне, а да ги употребяваме за ценностно обединяване в Европейски Съюз. Това, което не направи изпълнителната власт през последните 6 месеца, вместо да дава обещание, а да предприеме нужните дейности, вместо да се приказва, да се работи. Трябваше да се внесе Френското предложение в Народно събрание. Затова ние от Движение за права и свободи го направихме в първия комфортен политически миг “, сподели Карадайъ.

Той акцентира, че тематиката за евроинтеграцията на РСМ не би трябвало да се смесва със свалянето на съдружното държавно управление на Кирил Петков, което нямаше по какъв начин да издържи във времето поради своите вътрешни разлики.

„ Този въпрос би трябвало да откри решение в този момент и да не се отсрочва “, сподели водачът на Движение за права и свободи.

Гледам на предлагането като олицетворение на дълги старания и на полемики с Външно министерство, гледаме в същата посока, в която гледат и предложенията на сътрудниците от ГЕРБ и от Движение за права и свободи. И в този смисъл чисто всъщност и трите оферти могат да са с една мощ подкрепени. Това сподели от парламентарната естрада съпредседателят на коалиция „ Демократична България “ Христо Иванов,

„ Когато става дума за такива значими национални тематики смятам за най-нормално професионално да работим дружно, без значение от всички други политически разделения “, съобщи той.

По думите му това не значи, че съответните политически групи са част от „ някакви обединения “, а че си правят работата, за която им се „ заплаща от суверена “.

„ Добро е така наречен френско предложение. Това беше декларирано и от външния министър неведнъж и ясно, за което ѝ благодаря, и от президента Радев, и от всички специалисти и наблюдаващи по тази тематика “, съобщи Иванов.

В Скопие за това предложение споделят, акцентира той, че то в такава степен пази българския интерес, че за тях е безусловно недопустимо даже когато става дума за въпроса дали Македония ще получи опция да се причисли към Европейски Съюз.

Лидерът на партия “Възраждане” също разяснява. “Българският народен интерес е България да бъде свободна и просперираща. Да създадем по този начин, че с днешното решение Народно събрание да бъде един добър образец. Иначе националното изменничество няма да бъде последно”, сподели Костадинов.

Декларацията, която беше наситена с доста исторически обстоятелства и препратки към Балканските войни, беше ориентирана против гласуването за отпадане на ветото за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейски Съюз. Това е първа точка в дневния ред.

Костадинов прикани настоящето Народно събрание да не приема решения, които да погребат фантазията за българския народен блян. „ Не единствено „ Възраждане “, само че всеки един естествен българин няма да одобри национално изменничество “, акцентира той.

Лидерът на партията съобщи, че сега се намираме в обстановка, в която би трябвало да се обърнем обратно и да забележим по кое време сме реализирали триумфи. „ Постигали сме триумфи, когато сме били единни. Неуспехите са идвали, когато сме се поддавали на непознат напън “, сподели той.

“Много самоуверено казвате, че това е било най-хубавото предложение, сякаш това е било настояването на България. Нито едно предложение не покрива настояванията на България, тъй че не се крийте зад половин изречение на министъра на външните работи. Вчера Макрон съобщи " ние упражнихме доста мощен напън върху България и желая да поздравя премиера Петков, той направи всичко ". От началото на годината разправяме, че Петков работи против решенията на българския народ, позицията ни, настройките ни. Дори и да гласувате това в зала, няма да имате национално единодушие, нито социална поддръжка. Днешният ден е срамен за България, тъй като както постоянно народни представители ще бъдат национални предатели “, съобщи ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

" Ветото свърши своята работа ". Това съобщи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Биков съобщи, че не чака някой различен да отбрани българския народен интерес. „ Нито Франция, нито Германия. Очаквам българският народен интерес с инструментите, които ни дава Европейски Съюз, да бъде защитаван поредно от всички български държавни управления оттук насетне, без значение от коя коалиция и партия са “, сподели той.

Според него ние би трябвало да сме подготвени да даваме на РСМ, в случай че желаеме да имаме въздействие там.

„ Не може да чакаме просто обич от РСМ. Трябва да мислим в реален порядък, а не в сантиментален. Именно романтизмът ни докара до такава степен през днешния ден да не можем да приказваме на един език с нашите братя в РСМ, макар че приказваме на един език. Това би трябвало да се промени от нас и от тях “, сподели депутатът от ГЕРБ.

„ Българите в РСМ са тези, които са за Европа. Който е срещу България в РСМ е срещу Европа. Не би трябвало да си разрешаваме да превърнем антибългарските настроения в РСМ в проевропейски, тъй като то не са “, съобщи Биков.

Той акцентира, че от 1992 година България се пробва да отскубне РСМ от орбитата на Югославия.

„ Всички антибългарски детайли в РСМ би трябвало да го знаят. Ние ще продължим поредно да го вършим, до момента в който РСМ стане европейска страна и ние заживеем без граница, както нашите прародители “, добави Тома Биков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР