Народният представител на левицата от Добрич Мая Димитрова и председателят

...
Народният представител на левицата от Добрич Мая Димитрова и председателят
Коментари Харесай

Мая Димитрова и Иван Ченчев насояват историята на Добруджа да бъде съхранена

Народният представител на левицата от Добрич Мая Димитрова и ръководителят на Комисията по просвета и медии Иван Ченчев застанаха зад идеята историята на Добруджа да бъде съхранена и работата на Добруджанския теоретичен институт да бъде подкрепена.

На среща, инициирана от Мая Димитрова в Народното събрание, в която присъединяване взеха депутати от разнообразни политически сили, ръководителят на Добруджанският теоретичен институт Борис Спасов акцентира нуждата от това Добруджанският теоретичен институт да бъде финансиран по сходство на Тракийския и Македонския.

Иван Ченчев и Мая Димитрова бяха безапелационни, че въпреки и да касае един район, Добруджа и нейната история са национално благосъстояние и би трябвало да се застане в поддръжка на това национално благосъстояние.

Проблемът, по думите им е, че служебното държавно управление е отказало да внесе нов бюджет, а е удължила остарелия, което не разрешава да се търси финансиране за сериозната научна работа на Добруджанския институт.

Институтът е основан през 1932 година Негов пръв ръководител е проф. Михаил Арнаудов, в него работят изтъкнати учени и писатели, измежду които Дора Габе, Антон Страшимиров, Йордан Йовков.

По време на срещата се реши в кратковременен проект да се търси опция през Министерството на културата да се финансира издаването на 5-я том на историята на Добруджа. Дългосрочна цел остава трайно решение за държавно подкрепяне на Добруджанския теоретичен институт.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР