Народните представители започнаха дебатите по приемането на Бюджет 2023 на

...
Народните представители започнаха дебатите по приемането на Бюджет 2023 на
Коментари Харесай

Асен Василев и Делян Добрев се хванаха за гушите заради Бюджет 2023

Народните представители започнаха дебатите по приемането на Бюджет 2023 на второ четене. Спор незабавно настъпи сред депутата от ГЕРБ Делян Добрев и финансовия министър Асен Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Депутатите започнаха да гледат преходните и заключителните разпореждания в закона за Бюджета и стигнаха до параграф 3, съгласно който производителите на сила, производителите със уреди за произвеждане на електрическа сила, търговците на електрическа сила, внасят целева вноска в Фонд „ Сигурност за електроенергийната система “. В плана на бюджет импортиран от Министерство на финансите, Добрев е предложил този параграф да отпадне.

Финансовият министър Асен Василев аргументира за какво МФ е внесло това предложение.

„ Параграф трети разрешава да се попълня Фонд „ Сигурност в енергийната система “, от който да се изплащат обезщетения на бизнеса в случай че цената електрическата енергия мина над 200 лева за мегаватчас. Ако махнем параграф трети няма да има механизъм, който да финансира изплащането на тази отплата. “, сподели той.

Делян Добрев от ГЕРБ пък разкритикува предлагането и уточни:

„ Това беше една опашата неистина, тъй като в параграф трети въобще не става дума за обезщетенията за бизнеса. Параграф трети приказва за налози, които бяха въведени с европейска инструкция до 30 юни тази година. Обаче на финансовият министър не му стигат парите желае тези налози да продължат до края на годината.

Компенсациите на бизнеса са признати с решение на предното Народно събрание и важат до края на тази година. Такива обезщетения все още не се изплащат, тъй като цената е под 200 лева “, означи той.

Отговорът на Василев не закъсня.

„ Всички средства, които се събират влизат непосредствено във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, а не в държавния бюджет и това е методът да се финансира решението на Народно събрание – със средства, които всички компании освен държавните внасят във Фонд „ Сигурност на енергийната система “. Хайде да не лобираме в интерес на частните компании като отменяме нещо, което е работило за всички компании “, прикани Василев.

Спорът сред двамата продължи и Делян Добрев от ГЕРБ разяснява каква съгласно него е повода Василев да държи на това предложение.

„ Истинската причина за този параграф е, че финансовият министър желае да вземе парите от параграф 4 и с цел да замаже очите, че ще обезпечи по някакъв метод пари за бизнеса във Фонда предлага това облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения да продължи. Според него задачата е да се отклонят парите по параграф четири. „ Парите по параграф четири са останалите пари от еврофондовете, които по механизма Safe е позволено да влязат във Фонда за енергийна сигурност и да бъдат употребявани за обезщетения за дребни и междинни предприятия. Тази сума е 700 млн. лева, от които финансовият министър желае да вземе 400 млн.лв. Има реализиран компромис през вчерашния ден, параграф 3 евентуално ще бъде признат, макар че беше отритнат на бюджетна комисия, а параграф 4 евентуално ще бъде признат във типа, в който го желае финансовия министър, прехвърляйки 400 млн. лева в Министерство на енергетиката и по-късно в държавния бюджет. Проблемът в тези 400 млн. е, че това е ретроактивно деяние за помощ, което е обещано в предишното, което не е несъмнено дали Европейска комисия въобще ще утвърди, а вторият проблем е, че от тези 400 млн. лева, 300 млн. са дадени за огромни предприятия, а механизма Safe не позволява поддръжката на огромни предприятия. Дори да допуснем, че Европейска комисия се съгласи с парите от еврофондовете да си покрият дупки в бюджета, тя би се съгласила единствено за 100 млн. а с останалите пари какво ще стане, ами може би ще ни накарат след 2-3 години да ги върнем, само че финансовият министър няма да е тук, ще е отпътувал някъде, може би ще го търсям и него няма да го интересува. “, разяснява Добрев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР