Народните представители се събират на извънредно заседание, на което ще

...
Народните представители се събират на извънредно заседание, на което ще
Коментари Харесай

Парламентът изслушва финансовия министър за бюджета

Народните представители се събират на изключително съвещание , на което ще изслушат служебния финансов министър Росица Велкова  относно осъществяването на Закона за държавния бюджет на България за 2022 година по главните пера на бюджетните доходи и бюджетните разноски, както и ще показа плана на служебното държавното управление за държавния бюджет за 2023 година, включително 3-годишната бюджетна прогноза, като вносители са водачът на левицата Корнелия Нинова и група народни представители от 21 октомври 2022 година

Служебният финансов министър ще бъде изслушана и за положението на финансирането на недостига, като вносители са ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и националният представител Кирил Ананиев от 21 октомври 2022 година

На 17 октомври 2022 година управлението и представители на Българска социалистическа партия разговаряха с парламентарно показаните политически обединения за бюджет 2023 година, както и по въпросите, свързани с икономическата и обществената политики. На срещата участваха представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната “. Корнелия Нинова дефинира диалозите като градивни и неполитически.

Йордан Цонев съобщи, че във връзка с бюджета тяхното политическо мнение е изрично — болшинство би трябвало да прави и одобри бюджета, с цел да поеме отговорността. Той посочи, че би трябвало да продължат обезщетенията и за бизнеса, и за популацията, само че въпросът е по какъв начин това ще се случи, по какъв метод, в какъв размер и от кое място ще се финансира.

Калина Константинова от Политическа партия акцентира, че е значима поддръжката за бизнеса, за хората и най-важните законопроекти, които би трябвало да бъдат признати в идващите къси месеци и за приемането на финансиране по Плана за възобновяване и резистентност. Константинова съобщи, че бюджетът е от първа неотложност и желаят чуване на министъра на финансите, с цел да видят осъществяването на бюджета, прогнозите, които са заложени вътре, макроикономическата рамка.

Кирил Ананиев от ГЕРБ акцентира, че такова тежко финансово състояние, в което се намира страната, не е имало от 1997 година „ Не постигнахме единодушие по всички ограничения, които предложиха обособените парламентарни групи, защото се образуваха разноски и дефицити, които ще утежнят ужасно доста бюджета за идната година и тук поражда въпросът за размера на недостига и неговото финансиране “, добави той и изясни, че в програмата на ГЕРБ също се планува да се продължат да се заплащат обезщетенията на бизнеса.

Според Делян Добрев от ГЕРБ държавно управление няма, бюджет няма, „ а двете леви партии желаят харчене “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изясни, че би трябвало да се вземат ограничения, най-малкото да се продължат досегашните за поддръжка на семействата и на бизнеса. По думите на Нинова най-важно за Българска социалистическа партия е да бъде обезпечена поддръжка за зимата на фамилиите и отплата за цените.

Извънредното събиране на народните представители през днешния ден се случва преди второто постоянно съвещание на Народно събрание, поради обстоятелството, че предходната седмица три дни депутатите излъчваха ръководител на Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР