Народните представители приеха на първо четене нов вид компенсации за

...
Народните представители приеха на първо четене нов вид компенсации за
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха нов вид компенсации за горивата

Народните представители одобриха на първо четене нов тип обезщетения за потребителите поради високите цени на горивата. Законопроектът бе признат със 166 гласа „ за “, 6 – „ срещу “ и 42 въздържали се. Той не бе подсилен само от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, които обявиха, че механизмът за събиране на средствата не е прецизиран. Такива съображения показаха и другите политически сили и разясниха, че сред първо и второ четене би трябвало да бъдат импортирани съществени ремонти.



Дебатите в зала обаче минаха в непрекъснати нападки по отношение на това по времето на кое ръководство цените на горивата са били най-ниски, за какво и кой кабинет първи е предиздвикал „ Лукойл Нефтохим “ да заплаща налози в България.

По време на дебатите ГЕРБ бяха упрекнати, че мярката в действителност е популистка, а партията извършва обещанието на водача си Бойко Борисов, който неведнъж заявяваше в предизборната си акция, че в случай че е на власт, ще смъкна цените на горивата с 1 лев.

По калкулации на ГЕРБ отстъпката за литър гориво може да доближи точно до 1 лева, като тя ще важи за бензин, дизел, газ и метан.

Законопроектът на ГЕБР планува всички преработватели на съветски петрол да заплащат вноска, която да постъпва във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. В България има три рафинерии, само че тази в Бургас на „ Лукойл Нефтохим “ е най-голямата и е единствената, която работи с съветски петрол.

Идеята е постъпилите доходи да се употребяват за отплата на всички физически лица, както и за бизнеса.

Вноската ще се дефинира от Министерския съвет, само че в законопроекта е записано, че тя би трябвало да се образува от разликата сред цената на нефт вид „ Брент “ и „ Уралс “. Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта петрол е над 30 $ на барел.

Според плана средствата ще се трансферират в Национална агенция за приходите, а бензиностанциите ще подават заявления за направените разноски, които ще им се възвръщат по-късно.  

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисоки цени на горивата отстъпка от цена Лукойл Нефтохим законопроект автомобилни горива парламент ПоследниНай-четениПолитика 4 На първо четене: Депутатите одобриха нов тип обезщетения за горивата Енергетика 76 Американската Westinghouse ще доставя нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ Компании 192 Международната финансова корпорация купува 10% от ПОК „ Доверие “ Политика 104 Предложенията на Божанов за имотния указател не срещнаха поддръжка Компании 2651 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2273 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2159 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Транспорт 1576 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР