Народните представители от 48-ото Народно събрание задължиха Министеркия съвет и

...
Народните представители от 48-ото Народно събрание задължиха Министеркия съвет и
Коментари Харесай

НС задължи правителството да ускори процеса за приемане на еврото

Народните представители от 48-ото Народно заседание задължиха Министеркия съвет и Българска национална банка да ускорят дейностите по приемане на еврото в България. След спор, траял няколко часа, в последна сметка проекторешението бе признато със 157 гласа „ за “, 28 – „ срещу “ и 23 въздържали се.

При гласуването в зала то срещна поддръжката с изключение на на ГЕРБ, които и са вносителите на документа, и на още три политически сили – „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи и „ Демократична България. От „ Възраждане “ гласоподаваха срещу, а Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ взеха решение да се въздържат.

Накратко, съгласно проекторешението, изпълнителната власт и Българска народна банка би трябвало да ускорят консултациите и договарянията с европейските институции, тъй че България да одобри европейската единна валута на 1 януари 2024 година Изрично се показва, че страната приема валутата  при курс 1.95583 лева за 1 евро. Министерският съвет и Българска народна банка би трябвало да ускорят и процеса на техническа подготовка, според Националния проект за въвеждане на еврото.

Припомняме, че преди гласуването в зала на проекторешението, депутатите изслушаха гуверньорът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев. Той разяснява, че България изостава по пътя към еврото и това ще ѝ коства скъпо.
Дебатите в зала
По време на дебатите, Българска социалистическа партия предложи текстът да бъде изменен, като се включи наложителното правене на разбор за изгодите и провокациите от приемане на валутата, само че и да отпадне датата 1 януари 2024 година за влизане в еврозоната. Предложението не бе подкрепено от депутатите.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов прикани вносителите да отдръпват решението или най-малко да не го одобряват в този момент. Това се постанова поради неналичието на постоянно държавно управление, висока инфлация и тежка зима. Една бъдеща смяна и контрактуван различен курс (евро-лева) надалеч няма да са казус, сподели Костадинов, представен от Българска телеграфна агенция и даде образец със Словакия. Според „ Възраждане “ българският лев е една от най-стабилните валути в света.

Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че се спекулира, че България или ЕЦБ би могла да одобри някакъв друг курс. Атанасова съобщи, че България ще вкара от 1 януари 2024 година еврото само при курс 1.95583 за 1 евро

Йордан Цонев (ДПС) изясни, че Европейски Съюз може да вземе друго решение, само че последната дума по изискванията за влизане в еврозоната има Народното събрание.

Съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев разяснява, че сега Народното събрание дава мандат на финансовия министър, на министър-председателя и на гуверньора на Българска народна банка за какъв курс да договарят с Европейската централна банка и им споделя, че нямат право да се съгласяват на никакъв различен курс. Той уточни, че от Политическа партия също няма да одобряват нищо друго.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР