Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за

...
Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за
Коментари Харесай

„Възраждане“ предлага нулева ставка ДДС за храни, лекарства, ток, газ, парно и вода

Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за Данък добавена стойност
Парламентарната група на „ Възраждане “ предлага нулева ставка Данък добавена стойност за храни, медикаменти, ток, газ, парно и вода, оповестяват от партията. Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за Данък добавена стойност. Предложената корекция е в глава трета на закона да се вкара нов член – 36 В, в който да бъде посочено, че избрани артикули би трябвало да бъдат с нулева ставка.

Предложението на ПГ на „ Възраждане “ е Данък добавена стойност да отпадне за:

- храни и питиета от номенклатурата на дребната потребителска кошница на Националния статистически институт;

-вода;

-доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита;

-лекарствени артикули, медицински произведения, както и здравно съоръжение, помощни и други уреди, нормално предопределени за облекчение или лекуване на неработоспособност.

„ С препоръчаните ограничения ще бъдат облекчени както семействата, по този начин и ще се реализиран по-широки евентуални резултати, благоприятстващи бизнеса в България, предлагащ съответните артикули и услуги “, акцентират от „ Възраждане “.

От партията се аргументират и с данни от статистиката, съгласно които огромна тежест в бюджета на семействата у нас имат разноските за храни, сила и медикаменти. Освен това през последните години по данни на Национален статистически институт тези разноски са с ясна наклонност на повишаване.

„ Предлаганото въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност има за цел да разреши намаление на цените на описаните артикули и услуги. Такова намаляване би било компенсиращ механизъм за промяна и на други фактори за покачване на цените, довели до високата инфлация – настоящо регистрирана и предстояща още най-малко в средносрочен небосвод “, разясняват от „ Възраждане “. За партията препоръчаните в плана промени в Закона за Данък добавена стойност са ориентирани към компенсиране на дълготрайната финансова тежест на семействата и компаниите в България, произлизаща от ограничаващите ограничения, налагани от страната по отношение на коронавирус пандемията и високата инфлация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР