Народната банка на Китай (Централната банка на страната) запази основния

...
Народната банка на Китай (Централната банка на страната) запази основния
Коментари Харесай

Докато Фед и ЕЦБ вдигат основните лихви, Централната банка на Китай ги запазва същите за 4-ти месец

Народната банка на Китай (Централната банка на страната) резервира главния лихвен % по заемите (LPR) за интервал от една година на 3,65%.

Основната рента по петгодишните заеми остава към 4,3%, се споделя в известие на Централната банка, написа Интерфакс.

Така Китайската национална банка резервира без смяна главните лихви в страната за четвърти следващ месец. И това става на фона на следващите нараствания преди дни на главните лихви (и то с по 50 базисни пункта) на най-големите централни банки в света - Фед на Съединени американски щати и ЕЦБ.

Финансовият регулатор в Китай обаче остави лихвите непроменени, с цел да поддържа задоволителна ликвидност на финансовите пазари, на фона на закъснение на икономическата интензивност в условия на увеличение на броя на инфектираните от ковид и нови ограничавания или блокирания в редица градове, написа Trading Economics.
 Фед на Съединени американски щати със 7-мо покачване на главната рента за годината, ще продължи и през 2023-а
Фед на Съединени американски щати със 7-мо покачване на главната рента за годината, ще продължи и през 2023-а

Основната цел продължава да е въздържане темпа на инфлацията

Решението на Централната банка беше предстоящо, защото предходната седмица регулаторът реши да остави лихвата по заемите по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) на 2,75%. А MLF е значим инструмент за разпределяне на заеми, употребен от Китайската централна банка за обезпечаване на ликвидност на комерсиалните банки и директно въздейства върху нейния главен % (LPR).

Централната банка последно промени лихвите на LPR през август, и то едва. Тогава главната рента по годишните заеми беше понижена с 5 базисни пункта, а по петгодишните - с 15 базисни пункта.

LPR стана новият пример през август 2019 година след промяната извършена от Китайската централна банка. От 2020 година Централната банка изисква от банките в страната да се управляват от LPR, когато дефинират лихвите по нови заеми.
 ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - този път по-умерено
ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - този път по-умерено

Осезаем спад на инфлацията се чака чак през 2025 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР