Народна република Бангладеш беше пета по ред за присъединяване към

...
Народна република Бангладеш беше пета по ред за присъединяване към
Коментари Харесай

Пред БРИКС се нареди опашка от страни. Кого да приемем?

Народна република Бангладеш беше пета по ред за присъединение към БРИКС, като подаде публична молба след Аржентина, Иран, Алжир и Египет, само че надали последна. Повече от 20 страни, от Турция до Уругвай, показаха интерес да се причислят към клуба под една или друга форма. Постепенно сходен звук може да се трансформира в проблем, който Русия, като идващ ръководител на БРИКС, ще би трябвало да реши. Очевидно през този интервал ще се преглеждат кандидатурите на искащите.

Самият формат е основан " за четирима " през 2009 година, две години по-късно Южна Африка е призната в клуба, само че от този момент разширения няма. В предишното обаче е имало раздвижване. През август, на срещата на високо ниво в Южна Африка би трябвало да обсъдят тактиката за разширение, само че е по-добре да стартират с подготовката още в този момент. Когато одобряваме новодошлите, ние самите би трябвало да разберем какво желаеме да получим в последна сметка и за какво имаме потребност от тези „ тухли “.

БРИКС не е военно-политически съюз и не може да стане подобен: Китай не влиза в сходни съюзи, това е един от неговите правила. В резултат на това БРИКС е по-скоро клуб и платформа за съдействие, където участниците нямат правни отговорности един към различен. Като Г-7, само че за разрастващите се страни и със лична инфраструктура, самостоятелна от Запада.

Но чий е този клуб? Първоначално изглеждаше, че това е клуб на изключително авторитетни сили или най-малко районни водачи, където всеки има своите мощни страни. КНР е международната ковачница, Бразилия с нейното селско стопанство е житница, която бързо развива фармацевтиката, Индия е курорт, а Русия е енергиен колос (но също и ковачница, курорт и житница).

Иран, Египет и Аржентина по някакъв метод попадат в определението за авторитетни районни играчи с съзнателно мощна страна в стопанската система, само че не може да се каже същото за Алжир и Бангладеш, тези страни са много небогати и значително обърнати във вътрешността към себе си. Вярно, най-малко Алжир има нефт и газ, а Бангладеш не може да се похвали даже с това.

Ако гледате на БРИКС допустимо най-амбициозно, както прави Бразилия, където се предлага да се премине към единна валута, само че не към $ или еврото, би трябвало да разберете, че колкото повече са вероятностите за сходно развиване на събитията, толкоз повече повече в клуба ще се появяват страни с ниски приходи и едва развита финансова система.

Въпреки това, както знаете, бедността не е недостатък и БРИКС е основан, наред с други неща, за битка с бедността. Затова се предполагаше, че скоро ще се трансформира в нещо като БРИКС +, където от ден на ден и повече страни ще се причислят към плановете на пълноправни членове - Клубът на приятелите на БРИКС, където е цялостно, или Новата банка за развиване, която е основан като аналог на следените от Запада МВФ и Световната банка.

Бангладеш към този момент е член на тази банка дружно със Саудитска Арабия, Уругвай и редица други страни. В този случай те се откриха взаимно: Бангладеш в действителност се нуждае от вложения в развиване, а за вложенията на НБР това е перспективна област заради растежа на локалната промишленост, която ще продължи да пораства дълго време и, бих желал да имам вяра, сполучливо, най-малко заради ниската си база. Значителна част от бангладешците живеят от натурално земеделие, т.е. артикули от градината си, и в действителност не вземат участие в стопанската система. Не може да продължава по този начин дълго: Бангладеш е прекомерно огромна страна, с цел да живее като село.

Но за Бангладеш не е задоволително да бъде част от НБР, той желае да бъде част от центъра за взимане на решения, защото страната е амбициозна - единствено официално млада, само че с антична история и просвета. Венецуела действаше по-скромно в такава обстановка: тя пожела да се причисли към БРИКС или да застане някак един до друг, само че без публично заявление и с запасите на настоящия президент Николас Мадуро в духа на „ в случай че сметнат за допустимо “. С други думи, гордата (без ирония) Венецуела осъзнава, че въпреки всичко е не и стига до неофициалната, само че одобрена формулировка на БРИКС като клуб на великите сили.

Но можете да погледнете на това великолепие по различен метод, не през призмата на просперитета, защото точно през тази призма нашите геополитически съперници, Западът, гледат на останалия свят и на себе си.. Както сподели съветският национален воин Данила Багров, силата не е в парите.

Силата да вземем за пример е в хората. Колкото повече човечеството ще бъде показано от БРИКС, толкоз по-добре - толкоз по-перспективно, по-демократично и така нататък В този случай Бангладеш е подобен претендент, който тласка напред: това е осмата по население страна в света, там живеят над 170 милиона души. Това е подобен брой служащи, който в този момент, заради демографската рецесия, даже Китай не може да предложи.

Според друга, също известна идея, силата е в разнообразието. Това обичат да споделят на Запад, само че в реалност те следват друга линия - тази, при която стъпката наляво или надясно се смята за бягство от „ само вярната “ идея за развиване на обществото. БРИКС е образец за съдействие сред доста разнообразни системи, които са съгласни на едно нещо - да не се месят взаимно във вътрешните работи и да не прогласяват нито една от системите за " само вярната ".

В този смисъл Бангладеш също е скъп претендент, който със своята автентичност разрушава доста стандарти и пропагандни настройки на Запада. Например такава, че същинската народна власт, религиозната приемливост и отбраната на правата на дамите са вероятни единствено в неговата система.

Бангладеш е народна власт, само че сигурно не е западна. Религиозният мир сред мюсюлманското болшинство, хиндуистите и християните в националната страна на бенгалците се основава на обстоятелството, че всяка от общностите в действителност има лична правна система в духа на личните си обичаи. В същото време приказваме за страна на победил феминизъм, където дамите имат квота в Народното събрание, а непрекъснатата битка за власт сред двете партии и кланове към този момент двадесет години е значително персонален спор сред две съответни дами, които ги управляват: някогашният министър-председател Халеда Зия Бегум и настоящият министър-председател Шейха Хасина.

Всичко това е още един образец за това, че западният модел не е нещо неповторимо или незаменимо, за каквото са се заели в началото създателите на БРИКС. Във всеки случай този клуб е опция на световното развиване под контрола на западните институции, само че останалите цели занапред ще се дефинират и от това би трябвало да се построи програмата за разширение на клуба.

Остава малко време - месец и половина до срещата в Южна Африка и шест месеца до началото на съветското председателство на БРИКС. Това председателство може би ще бъде историческо.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР