Народна библиотека Иван Вазов“ и ИК Коала прес“ ви канят

...
Народна библиотека Иван Вазов“ и ИК Коала прес“ ви канят
Коментари Харесай

„Змията“ в библиотеката на живо

Народна библиотека „ Иван Вазов “ и ИК „ Коала прес “ ви канят на премиера на новата книга на Антон Баев „ Змията. 46 митове за Сътворението “.

Литературната среща е в първия работен ден след Великденските празници – 18 април, от 18 часа в Конферентната зала на библиотеката (вход откъм ул. „ Иван Вазов “).

За 288-страничното томче ще приказва писателят Красимир Димовски.

От столицата на Съединението започва турнето на книгата и ще мине през другите две български столици – старопрестолната Търново (20.04), и новопрестолната – София (27.04).

Заповядайте!

От създателя:

От доста от дълго време ме е занимавал въпросът може ли да се напише роман, новела, разказ за един единствено човек. При лирическите стихотворения е елементарно – те постоянно се пишат за един, нормално за самия създател.

Но по какъв начин е в прозата? Възможно ли е в прозата?

Най-лесният отговор евентуално е – посредством формата на епистолара. Но коства ми се, че не е задоволителен, че има и други вероятни.

И мисля, че това е легендата, именитият сказ.

Да разказваш на себе си за различен човек, който го няма, само че е жив в описа.

Единственото друго належащо нещо е – именитото време на повествованието.

Това желая да споделя за томчето.

За книгата:

В разказите на Антон Баев има отражения от Шехерезадиното изкуство на живота като роман. Игрива фриволност и трагична патетика, трагични напрежения и комични разреждания, пречистваща усмихнатост или тъмен жлъч се вплитат в любовните романи на героите, с цел да ни показват посредством тържеството на любовта или нещастията на любовта несекващите сили на живота.

Задъхано от опиянението на личното си въображение, разказното красноречие на Антон Баев като че си играе с разнообразни наративни техники – събитията от време на време като че се описват сами, различен път са оцветени от сказовия нюанс на избран повествовател, който се крие и демонстрира зад разнообразни повествователни маски – на обособени герои, на разнообразни наблюдаващи и коментатори или в някаква паноптична позиция без избрана еднаквост.

Проф. Светлозар Игов

Една от най-зрелите и мощни книги на поета и публицист Антон Баев. Майсторско заплитане на ежедневие и мит, каквото виждаме в най-хубавите мостри на литературата. Магическото просветва сред редовете и прави това, което е пред очите ни, да се разклонява и обраства със смисли, да търси изход към възвишеното. Лекотата, с която се четат тези разкази, е още по-удивителна поради тяхната дълбочина и многопластовост. Внимателният четец ще открие най-важните гласове от българската и международна разказваческа традиция. И още – школуване при устните истории, които всички сме слушали от нашите прародители.

Георги Господинов

Любовта като действително възприятие и нереално прекарване, като концепция и фикс-идея, като неразплетима магия и необяснимо чудо е нишката, която сплита тези 46 описа и митове в едносъставен масив. В значително от тях оживява балканският човек с неговите непрестанни търсения, премествания във времето и пространството. Разказите, в които ловко са вплетени митологически персонажи и фолклорни претекстове, се отличават със своя есеистичен заряд, лиризъм и лапидарност, изобилстват със звучащи като сентенции мисли и разсъждения.

Проф. Хюсеин Мевсим

Бежанците – ето къде е ядрото на разказаните истории. Нашите бежанци – ние-бежанците, прогонените и уседнали на някакви нови места хора на Юга и Изтока; това е пъстрата кавалкада на едно от най-интересните популации на Европа – популацията на Югоизтока.

Какво желаеме повече? Каквото желае и книгата – обич, която да спои мъртвите парченца на човешките благосъстояния, да направи живо единството, да придаде сила на изкуственото и бездиханното.

Защо ни е да живеем дълго, в случай че не можем да си набавим смисъл и полезности, които да украсят живота ни и го изпълнят с наслада? Книгата на Антон Баев непрестанно ми припомня, че имам да вземам решение този въпрос.

Доц. Живко Иванов

В тези разкази Антон Баев е постигнал най-трудното – четивност и дълбочина, ненатрапчива разказност и философска многопластовост. И още нещо, извънредно значимо – разказите вълнуват, а без прочувственото си влияние, подценявано в последно време, изкуството се обезсмисля.

Красимир Димовски

Виждали ли сте ранена светулка? Ако не сте, разгърнете разказите на Антон Баев и ще я видите.

Силна, жилеста. Чвореста прозаичност. Писана на ръба на полудяването – другото измерение на гениалността. Антон Баев знае силата си на поет – може би тъкмо заради това е написал разказите си по този начин, както се пишат стихотворенията – леко, на един мирис, както се описват приказки. Или по-точно по този начин, както децата рисуват, без да осъзнават, че основават шедьоври – дали в блокчето за изобразяване или с тебешири на асфалта, няма значение – на тях не им пука, че дъждът ще измие рисунката.

Валери Станков

Когато започнеш да четеш Антон Баев, попадаш в един нов свят. Хем твой, хем същински, а в това време чужд и мистериозен. Магията на неговите разкази се крие точно в способността му да показва, което мисли, с най-точните думи. Всъщност Антон Баев е съчетал думи, които се обичат.

Стефка Венчева

Тези разкази биха намерили своето почтено място във всяка една международна антология на описа. Тази книга е най-вярната история на драмата, която изживяваме в своите животи, любови и раздели.

Стоян Вълев

Книгата може да се откри по всички положителни книжарници, както и да се поръча онлайн с 20% отстъпка от уеб страницата на ИК Коала прес.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР