Народът в Унгария отново излезе на улицата.Около 1000 унгарци демонстрираха

...
Народът в Унгария отново излезе на улицата.Около 1000 унгарци демонстрираха
Коментари Харесай

Унгарците отново протестират срещу правителството на Орбан

Народът в Унгария още веднъж излезе на улицата.

Около 1000 унгарци демонстрираха против държавното управление на министър-председателя Виктор Орбан, съобщи Ройтерс. Това беше следващата протестна демонстрация, откакто дясната партия ФИДЕС прокара закон, който внезапно усилва налозите за дребните компании.

Орбан е изправен пред най-сериозното предизвикателство откогато взе властта през 2010 година с голяма преднина. Инфлацията е най-висока от две десетилетия, форинтът падна до рекордно ниски равнища, а средствата от Европейски Съюз може по този начин и да не дойдат в изискванията на спор сред Будапеща и Брюксел за демократичните стандарти, написа economynews.bg.

Блокадата на столичен мост във вторник не попречи на утвърждението на препоръчано от държавното управление увеличение на данъчните ставки за стотици хиляди дребни компании и провокира рецензии от някои бизнес групи и опозиционни партии.

В сряда държавното управление на Орбан понижи тавана на цените на най-масовите комунални услуги, като се отхвърли от една от знаковите  политики на 59-годишния министър председател поради повишението на цените на газа и електричеството на фона на войната в Украйна.

Имам прочут, който се отоплява единствено с електричество. Досега плащаше 30 000 форинта (75 долара) на месец, което не е доста, само че занапред ще заплаща 153 000, сподели 70-годишен пенсионер, участващ в демонстрацията.

Говоря за различен пенсионер, чиято пенсия ще отива за заплащане на сметката за ток и ще бъде оставен на произвола, сподели още възрастният мъж. Той добави, че поради дребния си мащаб този митинг няма да накара Орбан да промени курса.

Малкият брой стачкуващи сподели, че макар спотаеното неодобрение от последните промени на Орбан за подсилване на държавните финанси, антиправителствените настроения занапред ще набират мощ даже в Будапеща, където опозицията се показа най-добре през април.

52-годишна жена, чистачка в банка, също изрази страдание, че са се събрали толкоз малко хора. Работя повече от 30 години, само че това, което става в този момент в страната, е същински пъкъл, сподели участничката.

Въпреки че Орбан постави таван на цените на горивата и някои съществени храни, инфлацията доближи най-високи стойности от 20 години, при 11,7 на 100 на годишна база през юни. Това накара централната банка да предприеме най-резките марки за стягане на курса от рухването на комунизма насам.

Въпреки това, форинтът се срина до рекордно ниски равнища по отношение на еврото, подхранвайки инфлационния напън.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР