Наркозависимите – те често остават невидими за обществото. Проблемът става

...
Наркозависимите – те често остават невидими за обществото. Проблемът става
Коментари Харесай

„Доза метадон“ в „Темата на NOVA“

Наркозависимите – те постоянно остават невидими за обществото. Проблемът става забележим, едвам когато почука на вратата ни и замитането му под килима към този момент не е решение. Тази седмица в „ Темата на NOVA ” създателят Наталия Герджикова и операторът Севдалин Шилигаров описват истории за избавените и за тези, които желаят да бъдат избавени. За тях би трябвало да се приказва освен в Световния ден за битка със СПИН.

В Съединени американски щати метадонът се ползва от средата на 60-те години като средство за лекуване. В България – през 95-та отваря порти първата такава държавна стратегия. И по този начин към този момент десетилетия медикаментът се ползва като " златен стандарт " за лекуване на наркозависими, само че постоянно непринудено и благодарение на психолози и обществени служащи. Има ли задоволително места в метадоновите стратегии , какви са разпоредбите и можеш ли да си купиш метадон на черно - Темата на NOVA търси отговорите.

На 2500 км от София, в Париж центровете за лекуване на зависимости оферират бърз банкет, като даже не изисква съществуване на документ за идентичност или здравно обезпечаване. Кореспондентът ни Петя Желева споделя, че през 2016 година в Париж даже е отворена първата зала за консумация на дрога при най-малък риск и следени условия.

В България сме надалеч от тази демократичност. След преместването на метадоновия център в Младост в София, жителите на квартала излизат на митинг – от боязън. Хората се тормозят за децата си. Как и къде да се лекуват наркозависимите - въпросът няма еднопосочен отговор. Ще бъде ли решен казусът с преместването на центъра?

Гледайте „ Доза метадон “ в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 1 декември, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР