Наричат я Бъдни от бдение, а също от бъдеще, бъднини.

...
Наричат я Бъдни от бдение, а също от бъдеще, бъднини.
Коментари Харесай

Кои и колко трябва да са ястията на трапезата за Бъдни вечер

Наричат я Бъдни от бдение, а също от бъдеще, съдбини. И в двата смисъла символиката е обвързана с чудото, което следва да се случи, и за което всички хора би трябвало да бдят. Казват, че в този ден птиците стопират да пеят, листата на дърветата престават да трептят, а водите в реките стопира да тече. Другите имена на празника са Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа и Мали Божич. Раждането е обвързвано с обновяване на света и вярата за по-добро.

Често забравяме, че с изключение на Бъдни вечер, 24 декември е и имен ден на носещите името Евгения (и производни), както и имената, които в превод значат доблестен.

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Трябва да се сложат храни, които набъбват , с цел да може също като тях " да набъбват " шансът, щастието, здравето и плодородието. Ястията би трябвало да са нечетен брой – 7, 9, 11 ; колкото повече са - толкоз по-щедра ще е новата година към дома. Задължително е ястията да са единствено постни.

Питка с паричка
Хлябът е не просто храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), забъркана със сода или мая, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се слага паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и всекидневието на българина - житни класове, рало, кръст и други Добре е на масата питката да бъде поставена върху сварено жито. То е знак на изобилие и благосъстояние.

Останалите оферти, които ще създадат Коледата ви топла и вкусна, вижте в Ladyzone.bg
Кои са седемте ястия за масата на Бъдни вечер? Празникът наближава - ето какво би трябвало да приготвим
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР