Наргилето е устройство, използвано за пушене на тютюн, билки, плодове

...
Наргилето е устройство, използвано за пушене на тютюн, билки, плодове
Коментари Харесай

Наргилето - митове и факти

Наргилето е устройство, употребявано за пушене на тютюн, билки, плодове и други субстанции. Димът се образува посредством непрякото им нагряване с въглени, след което се охлажда и филтрира, преминавайки през вода. Широко публикувана е използването му в арабския свят. Други наименования на наргилето са водна лула, шиша хоха, гоза или хабъл-бабъл.

Ароматът на наргилето, опциите да се пуши групово и необятно публикуваното мнение, че то е по-безвредно от цигарите, го вършат привлекателно за деца и подрастващи.

Редица проучвания изрично потвърждават, че изказванията за сигурността на наргилетата са изцяло неправилни, подвеждащи и рискови.

МИТОВЕ

Димът от наргилето е филтриран и затова е по-безвреден
Билковото наргиле е по-безвредно от нормално наргиле
Тютюнът за наргиле съдържа плодове, тъй че е по-безвреден от елементарния тютюн
Пушенето на наргиле е безвредно, за разлика от пушенето на цигари

ФАКТИ

1. Въпреки, че димът от наргилето минава през воден филтър, не е рафиниран – съдържа канцерогени и други субстанции, които могат да увредят белите дробове!

2. Също като пушенето на „ билкови “ цигари, използването на билково наргиле излага пушача на катран и канцерогени!

3. Тютюнът за наргиле, постоянно се накисва в меласа или мед и се смесва с плодове, само че съдържа токсични субстанции, канцерогени и никотин!

4. Генерирането на дима при наргилето и елементарните цигари се получава по друг метод – пушек от изгарянето на тютюна при цигарите и пушек от нагряването на сместа, съчетана с дима от тлеещите въглени в чашката. Крайният артикул и в двата случая е еднакъв – съдържа нездравословни субстанции!

С пушенето на наргиле се поемат катрани, канцерогени, въглероден монооксид, никотин, тежки метали.

Обикновено пушенето на наргиле продължава от 20, 40 до 80 минути. При едночасова приложимост, пушачът на наргиле вдишва 36 пъти повече катрани, 15 пъти повече въглероден монооксид и 70% повече никотин, в сравнение с при изпушването на една цигара. При пушенето на билки се вдишва димът от непълното изгаряне на въглените, нагряващи сместа за пушене, който съдържа задоволително нездравословни канцерогенни субстанции. Той също съдържа въглероден монооксид и катрани. Постъпвайки с тютюневия пушек в белите дробове, въглеродният моноксид прониква в кръвта където се свързва с хемоглобина, намиращ се в алените кръвни кафези – еритроцитите.

Основната функционалност на хемоглобина е да поема кислорода, постъпващ при дишането в белите дробове, и да го транспортира до всички органи на тялото.

Кислородът, свързвайки се с хемоглобина, образува нетрайно съединяване оксихемоглобин, което се разпада в тъканите. Кислородът се употребява от клетката, а освободеният хемоглобин още веднъж минава в кръвния поток.

Въглеродният монооксид има още по-голям афинитет към хемоглобина в сравнение с кислорода и по тази причина образува с него доста по-устойчиво съединяване – карбоксихемоглобин, което се разпада по-трудно спрямо оксихемоглобина.

Еритроцитите, които съдържат карбоксихемоглобин, престават да извършват функционалността си на преносител на О2. В резултат тъканите на организма не получават задоволително О2, настава кислороден апетит, и това утежнява работата на сърцето, белите дробове, черния дроб и други органи.

Редовната приложимост на наргиле може да докара до разнообразни заболявания – сърдечносъдови болести, рак, при групова приложимост може да се предадат разнообразни заразни болести /туберкулоза, херпес, респираторни болести и др./. Особено рисково е в случай че се използва един и същи мунщук от повече лица. В самото устройство се основават условия за развиването на разнообразни микроорганизми, стафилококи и гъбички.

Понякога в предлаганото наличие на наргилето могат да бъдат добавени разнообразни типове наркотични субстанции, така наречен „ дизайнерски дроги “ или марихуана.

Важно!

Няма безвредна приложимост на тютюн!

Данни на СЗО демонстрират, че 400 000 000 души по света използват така наречен бездимен тютюн.

При използването му се всмуква никотин в количество, колкото и при пушене, само че по-бавно. Той също основава взаимозависимост!

Хората употребяващи редовно тютюн и/или тютюневи произведения рано или късно, развиват разнообразни болести вследствие на тази приложимост!

*Източник - РЗИ-Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР