Наредбата за нискоемисионните зони в София, подготвена от екипа на

...
Наредбата за нискоемисионните зони в София, подготвена от екипа на
Коментари Харесай

ДБ и ГЕРБ се разбраха, спират старите коли в центъра на София от 2029-а

Наредбата за нискоемисионните зони в София, готова от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, още веднъж влиза за разглеждане от Столичния общински съвет.

След като през лятото, „ Демократична България “ изиска отсрочване на гласуването за в допълнение прецизиране на текстовете, ръководителят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничение на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас.

В първа категория попадат коли на дизел над 20 години и на бензин над 30 години.

В хода на работата, бяха направени и разисквани оферти от групата на Демократична България за изменение в първичния план:

Зона „ Малък кръг “ – сред булевардите. „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “. От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в действие рестриктивните мерки за най-замърсяващите коли от първа екологична група. Година по-късно същите ограничавания ще важат и за колите от втора екологична група.

Промени в Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “, се планува да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична община.

В първичния план на Наредба възбраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1-и януари 2030, само че след диалози сред ГЕРБ и Демократична България, в текстовете е записано ограничаването да е от началото на 2029-а година.

„ Смятам, че след задълбочените диалози, реализираме единодушие с сътрудниците от Демократична България, за въвеждането за първи път на такива ограничения у нас, които към този момент са факт в редица европейски столици. С измененията вършим решителна крачка в битката за по-чист въздух в София “, разяснява ръководителят на СОС Георги Георгиев.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР