Наред с последиците от пандемията, заради войната в Украйна експертите

...
Наред с последиците от пандемията, заради войната в Украйна експертите
Коментари Харесай

КНСБ иска работодателите да плащат надбавка за домашен офис

Наред с последствията от пандемията, поради войната в Украйна специалистите предвиждат нов скок на цените, преди всичко - на енергоносителите, на фона на към този момент високата инфлация. От 1-и април следва отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата за битовите консуматори.

На дневен ред още веднъж излиза тематиката със сметките на семействата и приходите, с които разполагат.

Трудово-правната уредба е тясно обвързвана със социално-икономическата обстановка и растящата инфлация, безапелационни са и от бизнеса, и от синдикатите.

Преди дни стана ясно, че общественото министерство е предложило договаряния за сключване на съглашение сред обществените сътрудници за промени в Кодекса на труда, свързани с отдалечената работа.

От КНСБ вече оповестиха, че ще изискат работодателите да плащат месечна надбавка за домакински офис, с която работещите да си покриват разноските за ток, отопление и наем, когато наложително се трудят хоумофис. 

От КНСБ и от Българската стопанска камара заявиха, че ще се отзоват на поканата на общественото министерство за започване на договаряния за съглашение по корекции в регламента на работата от разстояние.

Според синдиката Кодексът на труда би трябвало да се съобрази с новите предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на отдалечената работа.

Основният миг е, че в закона следва да се разграничат случаите, в които тази работа е наложителна и в кои - доброволна, разяснява за БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова. Тя назова „ историческо “ отправеното от общественото министерство предложение за договаряния.

" То оставя на сътрудниците те сами да реализират договореност кои текстове да бъдат предоговорени, поради пандемията и други фактори ", добави Микова.

В закона не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при отдалечената работа или отговорността на работодателя при трудова акцидент, счита още Микова. 

Сред причините на синдикалните специалисти за заплащането на такава надбавка са тези, че още от края на 2021-а година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск основно поради нарасналата цена на електрическата енергия за компаниите, само че че последствия от войната в Украйна може да доведат до нов ценови потрес.

На дневен ред още веднъж излиза тематиката с платежоспособността на семействата. Над два милиона души не могат да поддържат и в този момент дома си задоволително топъл, припомниха още от КНСБ данните на Евростат.

От синдиката желаят да се разпишат и правила по кое време, ако настъпи такава акцидент при работа от разстояние, тя е трудова акцидент, и по кое време – битов случай.  Експертът добави, че има други страни, да вземем за пример, Германия, в които съществува модел за заплащане на такава надбавка хоумофис.

Според експерта по обществен разговор в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова  работодателската организация също ще откликне на поканата за договаряния. 

" Уредбата на работата от разстояние е регламентирана още от 2011 година и то въз основата европейско рамсково съглашение. Всичко е добре написано в Кодекса на труда.

Според нея обаче в момента разполагаме с задоволително подробна уредба на отдалечената работа.

Относно настояването на КНСБ за погашение на надбавка хоумофис от работодателите, Жасмина Саръиванова заяви:  " И към момента има предприятия, в които се договоря сходна опция, но ние въпреки всичко ще чуем мнението в този момент и на бизнеса, и на КНСБ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР