Наречено J0613+52, това масивно петно, на нещо като 270 милиона

...
Наречено J0613+52, това масивно петно, на нещо като 270 милиона
Коментари Харесай

Откриха странна галактика без никакви звезди

Наречено J0613+52, това солидно леке, на нещо като 270 милиона светлинни години, наподобява няма никакви звезди. Поне такива, които могат да се видят. Това леке наподобява е просто мъгла, формирана от типа газ, който се намира сред звездите в естествените галактики, носейки се самичък в близост, като че ли безусловно уединен.

Масата и придвижването на обекта наподобяват естествени за това, което бихме очаквали от една спирална вселена... Всъщност, в случай че махнем звездите от спирална вселена като Млечния път или Андромеда, J0613+52 е съвсем това, което ще се получи.

Според екип от астрономи, управителен от астрофизика Карън О'Нийл от обсерваторията Грийн Банк, това може да е първото изобретение на първична вселена в близката ни Вселена - вселена, формирана най-вече от газа, който се е образувал при започване на времето.

Откритието – направено чисто инцидентно – беше показано на 243-тата среща на Американското астрономическо общество.

„ GBT беше инцидентно ориентиран към неверни координати и откри този обект “, сподели О'Нийл. „ Това е вселена, построена единствено от газ – няма забележими звезди. Звезди може и да има там, само че ние просто не ги виждаме. “

Изследователите са употребявали обсерваторията Green Bank, с цел да търсят и учат галактики с ниска повърхностна бляскавост или LSB. Това са най-вече галактики джуджета, които не излъчват доста светлина, защото в по-голямата си част се състоят от газ и тъмна материя. В съпоставяне с други галактики, те имат доста малко звезди.

Bizarre Galaxy Discovered With Seemingly No Stars Whatsoever
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Изследователите желали да измерят наличието на газ и масата на LSB галактиките благодарение на телескопите Green Bank и Arecibo и радиотелескопа Nançay, тъй че изследването било фокусирано върху търсенето на газа, а не върху звездите. Green Bank и Nançay трябвало да са ориентирани към една и съща област от небето за част от проучването, само че някой направил печатна неточност в координатите на Green Bank, като го насочил към неразучена преди част.

Там откривателите разкрили сигнатурата на водороден газ със мощ, която се чака от спирална вселена. Изследователите даже съумели да разпознават доплеровото изместване на радиовълните, свързани с галактическото въртене - удължение на дължините на вълните от частта, въртяща се надалеч от нас, и съкращаване на дължините на вълните в частта, въртяща се към нас.

Но в радиоданните на Green Bank въобще нямало следи от звезди. Обектът наподобява изолиран и несмущаван, като не е имал никакви гравитационни взаимоотношения в продължение на 13,8 милиарда години, каквито другояче биха разрушили газа, или биха го раздрали, или биха го избутали в бучки, нужни за предизвикателство на доста формиране на звезди. Това прави J0613+52 обект, друг от всеки различен, който сме виждали до момента.

„ Това, което знаем е, че това е необикновено богата на газ вселена “, споделя О'Нийл.

„ Не показва звездообразуване, евентуално тъй като газът му е прекомерно разпръснат. В същото време е прекомерно надалеч от други галактики, с цел да могат да оказват помощ за задействане на звездообразуването. J0613+52 наподобява е необезпокоявана и недоразвита. Това може да е първото ни изобретение на близка вселена, формирана от примитивен газ. "

Тъй като е извънредно тъмна, по-нататъшното й проучване евентуално ще се окаже предизвикателство. Може да не е допустимо да я видите на други дължини на вълните с изключение на радио. Изследователите допускат, че може би си коства да се изследва небето с мощни радиотелескопи, с цел да се търсят други обекти като тази вселена.

Може да се окаже, че J0613+52 е единствена по рода си, най-малко в близкия космос – облак от газ, неизменен от зората на Вселената, носещ се самичък в продължение на милиарди години. Какво безусловно знамение.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР