„Напуснах точно защото загубих комуникация с ръководството на ММСи прецених,

...
„Напуснах точно защото загубих комуникация с ръководството на ММСи прецених,
Коментари Харесай

Бивш съветник на Василев: Спортът се нуждае от специалист, а министърът не е , няма и капацитет

Напуснах тъкмо тъй като изгубих връзка с управлението на ММС и реших, че по този начин не мога да бъда потребна по никакъв метод ". Това съобщи пред проф. Дашева, която хвърля в допълнение светлина върху претекстовете си да напусне съветническия пост. Оказа се, че даже на нея към този момент ѝ липсва подробен взор върху процесите, течащи в спортното министерство.

" За страдание, аз към този момент не зная какво се случва в министерството заради простата причина, че фактически не съм там от два-три месеца. Виждам и слушам за това, което се случва, единствено от медийни изявления. Директна връзка с министерството аз към този момент нямам никаква.

От думите ѝ се разбра, че в основата на неразбирателството с Радостин Василев стои точно небрежно въведената стратегия за държавно финансиране на спорта. И по-конкретно нежеланието на министъра да се вслуша в мнението на своя консултант.

" Появиха се известни недоразумения във връзка с финансирането и моите визии за това по какъв начин трябваше да бъдат подкрепени федерациите - какво още можеше да се направи. Да, програмата съм я създала като предложение, само че считам, че трябваше да проведем диалози с президентите на федерациите. Да чуем тяхното мнение за средствата, които ще получат, дали са задоволителни. Необходимо беше експертно мнение, само че някак си не се вслушаха в това мое виждане. Аз считам, че би трябвало да се комуникира с федерациите, с клубовете, а не просто да им се постановат решения ", безапелационна е проф. Дашева.

Запитана има ли чувството, че множеството федерации са недоволни от забавеното финансиране и размера на отпусканите средства, само че не смеят да надигнат глас, някогашният консултант на спортния министър съобщи:

" Федерациите значително са подвластни от държавните средства, отпускани от ММС. Но програмата е за финансово подкрепяне, а не за цялостно финансиране на техните действия. Проблемът е, че множеството федерации действително нямат други приходи. Това беше и мое главно виждане - че приходите на федерациите от други източници също би трябвало да бъдат признати като един от критериите за финансово подкрепяне с обществени средства. "

Даниела Дашева удостовери заключението от разбора на " Сега ", че макар рекордния си бюджет за 2022 година ММС отпуска доста по-малък дял средства за активността на федерациите. Което пък опонира на гръмките обещания на министър Василев, че ще има нарастване на държавната дотация за спорта.

" Ясно е, че бюджетът на министерството, що се отнася до политиката в региона на спорта за високи достижения, не е повишен по този начин, както се очакваше. И може би федерациите ще имат проблеми в реализирането на своите действия. Именно по тази причина е значимо всяка от тях да търси способи и за в допълнение финансиране. Лично аз считам, че във връзка с финансирането на българския спорт цялата система би трябвало да се премисли радикално. Но няма кой да чува към този момент ", сподели проф. Дашева.

Тя удостовери по безапелационен метод и оценката си от обявата във Facebook, че като експерт по спортно право актуалният министър няма задоволителен потенциал да ръководи целия български спорт.

" Той може да схваща от правните аспекти. Там не съм експерт и не мога да разясня, не знам до каква степен се простират неговите пълномощия. Но аз ще го кажа напълно искрено: мисля, че екрайно време спортът да се ръководи от експерти, от специалисти.

Защото 30 години опит със спорта и с неговото ръководство виждаме до какво доведоха. Да, има някакви положителни спортни достижения. Появяват се с помощта на генетичния капацитет на българската нация. Това е потвърдено. Все отново има и методика, не може да отречем българския опит в това отношение. Но единствено с това не става. Трябва не просто сериозна промяна, всичко би трябвало да се изрие и да се сложи на напълно нови основи ", уточни отдръпналият се консултант на Радостин Василев.

Проф. Дашева обърна внимание и на дейните дейности на министъра, ориентирани против предходните ръководещи и в частност против дългогодишния състезателен министър на ГЕРБ Красен Кралев. Тя също намира това за значимо, само че съгласно нея по този начин в действителност се измества фокусът от най-наболелите тематики за спорта в България:

" Той желае да потвърди, че в спорта се следи корупция. Разбира се, не съм " срещу " това да се осветлят редица противозаконни дейности. Но съм повече " за " да се приказва за спорта, в сравнение с единствено за тези практики. Защото по този начин се изгубва смисълът на тази институция, която би трябвало да ръководи спорта. Спортът има потребност от експертно говорене и от експертно ръководство. Защото другояче спортът просто губи смисъл като обществен феномен. Никой не приказва за спорта измежду децата, за спорта в учебно заведение, за студентския спорт. За какво приказваме? "
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР