Напусна ни проф. Елка Константинова, писател, литературовед и политик, човек

...
Напусна ни проф. Елка Константинова, писател, литературовед и политик, човек
Коментари Харесай

Почина проф. Елка Константинова

Напусна ни проф. Елка Константинова, публицист, литературовед и политик, човек с огромен принос за развиването на културата.

Проф. Константинова е родена на 25 май 1932 година в фамилията на литературния критик толстоист Георги Константинов. Завършва българска лингвистика. Била е учител в Националната академия за театрално и кино изкуство, както и във Висшия педагогичен институт в Шумен. Работила е в региона на актуалната българска литература, българския исторически разказ, българската фантастика, българската литература сред войните, символизма и диаболизма в българската литература.  

Депутат е в VII Велико национално заседание (1990-1991) и в 36-ото Народно заседание (4-8 ноември 1991), както и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992). Тя бе и ръководител на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993).  Автор е на редица книги.

Последно тя заема длъжността културен аташе в българското посолство в Полша в интервала 1993-1997 година През 2002 година е удостоена с Рицарски кръст от полското държавно управление за заслуги в одобряването на българо-полските културни връзки.

Проф Елка Констанинова е притежател на премията за фантастика " Гравитон ", учредена от писателя-фантаст Любен Дилов (26 март 1998), на " Командорски кръст на Ордена за заслуги " - най-високата държавна  премия на Полша за заслуги в одобряването на българо-полските културни връзки (2001). 

През 2012 година проф. Константинова бе удостоена с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ за изключително значимите й заслуги за културата на България.

Поклон пред паметта й.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР