Напусна ни любимата актриса на поколения великотърновци, неповторима със своя

...
Напусна ни любимата актриса на поколения великотърновци, неповторима със своя
Коментари Харесай

Отиде си една емблема на великотърновския театър

Напусна ни обичаната актриса на генерации великотърновци, неповторима със своя гений, темперамент и креативна мощ, ЛИНА КОВАЧЕВА – една от основателките на великотърновския спектакъл.
Повече от половин век – 57 години, нейният креативен път непроменяемо е обвързван с Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “. Без нейния глас, без нейното театрално омагьосване и актьорско майсторство освен театърът, само че и Велико Търново нямаше да са същите.
Като същинска жрица на театъра през дългите креативен години, тя не искаше нищо за себе си! Тя само съхраняваше в сърцето си това негаснещо кандилце на нашия патрон – огромния Константин Кисимов. И несъмнено, любовта към публиката. И тя, публиката, и до момента й отвръща със същата обич.
Лина Ковачева е родена на 7 август 1935 година в смолянското село Гела. Своя креативен път стартира като стажант-актриса в Родопския трагичен спектакъл в Смолян през 1955 година Първата й роля е на Вела в пиесата на Антон Страшимиров „ Вампир “. След това две години работи в кюстендилския спектакъл, а през 1959 година е назначена във Велико Търново, където изгрява с ролята на Чанита в оперетата „ Целувката на Чанита “ на Милютин. Следват роля след роля, театър след театър със запаметяващи се театрални превъплъщения и забележителна активност на работа, като в някои сезони примата взе участие в 360 представления. Последните й участия на великотърновска сцена са в спектаклите „ Българи от остаряло време “, „ Графиня Марица “ и „ Царицата на чардаша “.
През 1968 година Лина Ковачева приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, компетентност „ Актьорско майсторство “ в класа на проф. доктор Кръстю Мирски, след което продължава да работи в театъра в остарялата столица като трагична и оперетна актриса. В креативната си биография Лина Ковачева има десетки трагични функции и ярки облици, които великотърновската сцена още помни. В числа статистиката наподобява внушително – 61 години креативна активност, от които 57 години във великотърновския спектакъл, както и над 10 000 представления по сцените на България.
Лина Ковачева е пример за професионализъм и безрезервност. През сърцето, душата и нейния креативния гений са пресъздадени най-хубавите облици на оперетата и драмата. През годините тя си е партнирала с някои от най-големите имена на българския спектакъл и оперета. Сред тях са Елена Стефанова, Константин Кисимов, Станка Пенчева, Никола Конов, Димитър Панов, Константин Димчев, Спас Венков, Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кисьова… Работила е с десетки режисьори, измежду които Недялко Ковачев, Вили Цанков, Спас Венков, Маргарита Тихинова, Димитър Стоянов, Видин Даскалов, Арон Аронов и доста други.
Лина Ковачева е лауреат на доста награди за актьорските си достижения. Тя е притежател на медал „ Св. св. Кирил и Методий – втора степен “ и на премията „ Златен век “ на Министерството на културата, присъдена й за изцяло творчество и принос в развиването на националната просвета. Актрисата е почетен жител на Велико Търново и притежател на премията „ Велико Търново “, лауреат на „ Златна лира “ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, наградата „ 1300 години България “ и други
И както споделяше за нея създателят и дълготраен живописен началник на оперетата в нашия град Недялко Ковачев “Всичко, съградено в музикалния ни спектакъл от началото до през днешния ден е минало през сърцето, гения и гласа на Лина. Тя е живата история на оперетата. Изиграла е всички “графини ” и “принцеси ” на класиката, съградила е с доста обич и майсторство героините си от актуалните създатели, тя продължава да носи безконечната младост на Оперетата ”. В годините тя се трансформира е самобитна школа за младите артисти и артисти със своя професионализъм и морал, етичност и безрезервност.
Ръководството и екипът на МДТ „ Константин Кисимов “ изричат откровени съболезнования на фамилията, околните и сътрудниците на огромната актриса.
ПОКЛОН И АПЛОДИСМЕНТИ!!!
Поклонението ще се състои на 30 август от 11.00 ч. в Централно предверие на Музикално-драматичен спектакъл „ К. Кисимов “ и от 13.00 ч. в Ритуалната зала на Гробищен парк - гр. Велико Търново.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР