Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което

...
Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което
Коментари Харесай

Победата на Джонсън крие опасност от разпадане на Обединеното кралство

Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което английският министър-председател Борис Джонсън би трябвало да се тормози. Внушителната изборна победа на консерваторите предходната седмица може да разреши на Джонсън да извърши предизборното си заричане " да реализира Брекзит ", само че може и да заплаши бъдещето на Обединеното кралство на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Шотландия и Северна Ирландия не гласоподаваха за Брекзит, не приветстваха безапелационната изборна победа на консерваторите и в този момент може да са напът да се отделят от Лондон, написа Асошиейтед прес, представена от Novini.bg.

``
реклама

В победната си тирада в деня след вота Джонсън сподели, че изборните резултати са потвърдили, че напускането на Европейски Съюз е " несъмнено, необоримо и неопровержимо решение на английския народ ".

Може обаче да се спори, че не е по този начин. Това е волята на англичаните, които са 56 милиона от общо 66 милиона поданици на Обединеното кралство. На референдума за английското участие в Европейски Съюз през 2016 година Англия и доста по-малкият Уелс гласоподаваха за овакантяване на блока. Но не и Шотландия и Северна Ирландия. На изборите в четвъртък Консервативната партия завоюва 365 места в Камарата на общините, от които 345 бяха от изборни региони в Англия и единствено 20 от останалите области в страната.

В Шотландия 48 от 59 места бяха извоювани от Шотландската национална партия (ШНП), която се опълчва на Брекзит и желае Шотландия да бъде самостоятелна от Обединеното кралство.

Лидерката на ШНП Никола Стърджън сподели, че безапелационната победа на нейната групировка е посочила, че " бъдещето, което желае болшинството в Шотландия, е друго от това, определено от останалата част от Обединеното кралство ".

ШНП от десетилетия води акция за самостоятелност на Шотландия и съвсем съумя през 2014 година, когато бе създаден референдум за разединение от Обединеното кралство. Тогава 55 на 100 от гласоподавателите гласоподаваха за оставане, а 45 % - за овакантяване.

По това време се смяташе, че резултатът от референдума ще бъде годен за едно потомство напред. ШНП обаче твърди, че Брекзит е трансформирал всичко, тъй като Шотландия в този момент е изправена пред това да бъде извадена от Европейски Съюз срещу волята си.

Стърджън сподели в петък, че Джонсън няма какъвто и да било мандат да изкара Шотландия от Европейски Съюз " и че Шотландия би трябвало да може да реши бъдещето си с нов референдум за самостоятелност.

Джонсън декларира твърдо, че няма да утвърди референдум по време на настоящия мандат на Народното събрание, който би трябвало да продължи до 2024 година. Британският министър председател сподели на шотландската лидерка в петък, че " резултатът от референдума през 2014 година е бил безапелационен и би трябвало да бъде спазен ", оповестиха от " Даунинг стрийт " 10.

Вестник " Скотсман " заключи в събота конфликта със фотография на първа страница, на която Стърджън и Джонсън са изправени лице в лице един против различен. Заглавието гласи " Две разгромни победи. Един преден конфликт ".

" Това, което виждаме в този момент, се доближава доста до съвършена стихия ", сподели историкът Том Дивайн, почетен професор в Единбургския университет. Той съобщи, че Обединеното кралство е изправено пред " невиждана конституционна рецесия ", защото отводът на Джонсън да утвърди организирането на референдум подхранва един засилващ се подтик за самостоятелност на Шотландия.

Положението е безизходно и от политическа, и от юридическа позиция. Лондон може просто да не зачете резултата, както направи испанското държавно управление, когато Каталуния провежда неразрешено гласоподаване за самостоятелност през 2017 година
Стърджън " съобщи, че не желае референдум като каталунския. Тя желае да го направи както си му е редът ", сподели основаният в Единбург анализатор Марк Дифли.

Няма явен юридически път за втори референдум, в случай че Джонсън откаже да даде позволение, само че Стърджън може да окаже политически и честен напън. Дифли съобщи, че изразителната победа на ШНП разрешава на първата министърка на Шотландия да твърди, че произвеждането на нов референдум е " волята на народа ".

Стърджън сподели, че тази седмица ще пледира за прекачване на пълномощия от Лондон към Единбург, с цел да може да бъде проведен легален референдум.

Дивайн съобщи, че държавните управления в Единбург и Лондон " са на изцяло безкомпромисни позиции " и че това единствено ще утежни рецесията.

" Колкото по-дълго Джонсън отхвърля да отстъпи по въпроса с референдума, толкоз по-силен ще става стремежът към самостоятелност в Шотландия. Отказвайки да отстъпи, Джонсън по подигравка на ориста способства за проявата на все по-войнствен шовинизъм ", сподели той.

Северна Ирландия също има своите политически партии и структури, делящи се значително на английски юнионисти и ирландски националисти. Там също хората изпитват чувството, че са хвърлени на произвола на ориста от Брекзит и политическите пластове се разместват.

За пръв път предходната седмица Северна Ирландия избра повече депутати, искащи сливане с Ирландия, в сравнение с такива, искащи оставане в Обединеното кралство.

Остров Ирландия, през който минава единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с Европейския съюз, се оказа най-трънливият въпрос в договарянията за Брекзит. Митнически инспекции или други спънки по невидимата сега граница сред Северна Ирландия и членуващата в Европейски Съюз Република Ирландия ще подкопаят както локалната стопанска система, по този начин и мирния развой в Северна Ирландия.

Сделката по развода сред Джонсън и Европейския съюз цели да се избегне твърда граница на острова. Затова Северна Ирландия ще продължи да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз, което значи, че ще се вършат инспекции на артикули, преминаващи сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

" Щом поставите граница сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, Северна Ирландия ще стане част от обединена Ирландия по стопански аргументи ", сподели пред Би Би Си Джонатан Пауъл, който оказа помощ за договарянето на мирното съглашение от 1998 година за Северна Ирландия. " Това ще ускори наклонността към обединена Ирландия и по политически аргументи. Мисля, че има огромен късмет да забележим обединена Ирландия до 10 години ", добави той.

В Шотландия Дивайн също счита, че дните на Съюза са преброени. " Всичко може да стане ", сподели той. " Мисля обаче, че е по-вероятно през идващите 20 до 30 години Обединеното кралство да престане да съществува ", добави Том Дивайн. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР