Напрежението заради африканската чума у нас расте. Европа критикува властта

...
Напрежението заради африканската чума у нас расте. Европа критикува властта
Коментари Харесай

Държавата не е съгласна, че не е взела мерки срещу чумата

Напрежението поради африканската чума у нас пораства. Европа подлага на критика властта ни поради болестта по свинете. Според отрасловия еврокомисар до епидемията се е стигнало, тъй като някой у нас не си е приключил работата. По думите му България може да загуби цялото си свиневъдство.
„ Не съм склонен с това, че не сме взели ограничения в точния момент. Признавам обаче, че имаме пропуски. За 3 години фрапантно трябваше да бъде понижена популацията на дивите животни. Това не се случи. Втората неточност идва от стопанствата вид " заден двор ". Те не престават да се разрастват. Третата неточност е, че няма връзка сред институциите и хората. Мерки обаче са взети, само че казусът не може да се реши с магическа пръчка ”. Така зам.-министърът на земеделието Янко Иванов разяснява в студиото на „ Здравей, България ” по Нова телевизия рецензиите, които бяха отправени към страната ни.
Той добави, че на границата ни с Румъния, където чумата е сериозен проблем, нямаме граничен ветеринарен пост. „ Там има единствено „ Гранична полиция ", която ревизира документите. Няма по какъв начин всяка кола да бъде проверявана за транспорт на месо ”, разясни Иванов. Той добави, че в случай че не успеем да унищожаваме чумата, тя ще ликвидира свиневъдството в България.
Междувременно се появиха нови огнища на заболяването в Плевенско и в Търновско. В Русенско, където следва заличаването на над 40 хиляди свине, се стигна до напрежение и неодобрение поради риска от екокатастрофа след евтаназирането на животните.
„ Вчера служащите ми оповестиха, че е спрян достъпът до базата. Отглеждам царевица. Говорих с институциите. От тях разбрах, че ще бъдат загробвани животни, които се намират в региона. Има полиция и не ни позволяват да поливаме. На 100 метра отсам имам сондаж, с който обливам земеделска продукция. Никой не ни беше уведомил. Пътят беше блокиран. Трябваше предходния ден да ни кажат, че има възбрана ”, оплака се притежателят на зърнобаза Пламен Генчев.
„ В Сливо поле има към 10 площадки, които са избрани доста от дълго време. От 1 година се готвим за това злополучие. Очаквахме, че казусът с чумата ще ескалира ”, разясни и зам.-областният шеф на Русе Свилен Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР