Напрежението в отношенията между правителството и президента Румен Радев по

...
Напрежението в отношенията между правителството и президента Румен Радев по
Коментари Харесай

Радев категорично отказа на правителството да освободи началника на НСО

Напрежението в връзките сред държавното управление и президента Румен Радев по някои тематики пролича и през днешния ден, като пред публицисти президентът изрично и остро отхвърли да в профил началника на Националната работа за защита (НСО) ген. Емил Тонев, както държавното управление изиска от него през седмицата и паралелно с това подлага на критика за следващ път ръководещите по тематиката за Северна Македония.

Днес пред публицисти той дефинира предлагането за осводождаването на ген. Тонев като несъответстващо на закона, съгласно който самодейността за назначението и освобождението му принадлежи на президента, а не на държавното управление. " Съгласно същия закон има ясно избран орган, който управлява службата и дефинира дали има нарушавания. Това не е нито министър председателят, нито Министерският съвет ", разяснява президентът на въпрос дали е назначил инспекция в службата и ще предложи ли шефът ѝ да бъде отхвърлен. " Изобщо отправените към мен претенции и претекстове са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология никога не допуска аз да освободя началника на НСО и продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в полза на сигурността ", добави Радев.

През седмицата държавното управление предложи на президента да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев поради тежки нарушавания. Тонев заема поста от 28 август 2020 година Според представителя на кабинета Лена Бориславова повода е в предоставените на прокуратурата от чиновници на НСО записи от камери на входовете на Министерския съвет, поискани в границите на досъдебно произвеждане. Прокуратурата се интересувала от лист на всички лица, които са влезнали в Министерски съвет в интервала 23 февруари - 23 март.

По отношение на Северна Македония президентът прикани държавното управление да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и към волята на българите откритите въпроси сред двете страни да бъдат решени преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз, като натърти на " преди ". " Всяко отклоняване на държавното управление от българския народен интерес щяло да провокира следващата политическа рецесия във властта ", казае президентът.
Реклама
Коментарът на Радев идва на фона на известно напрежение по тематиката за Северна Македония сред " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ. През седмицата Слави Трифонов атакува премиера Кирил Петков като в обява във " Facebook " той твърди, че е " уговорено някъде на мрачно повдигане на ветото пред Северна Македония ". Пред bTV в събота ръководителят на Народното събрание Никола Минчев отхвърли от Политическа партия да имат желание да подвигат ветото на България за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. " Това се подвигна като тематика само от поста на Слави Трифонов във " Facebook ", означи шефът на Народното събрание.

Държавният глава разяснява и скандалното държание и мнения на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, като уточни, че тя от дълго време е прекрачило допустимите правила на дипломатическата активност, само че всички, които приканват за нейното изпъждане, трябвало да си отговорят на въпроса дали с нейното изпъждане " извеждането на нашите моряци от рисковите зони ще стане по-безопасно, какви са другите възможности за доставка на енергоносители и каква ще бъде цената, въобще каква е изгодата за България ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР