Напрежението в най-големия каталунски град Барселона продължи през цялата нощ,

...
Напрежението в най-големия каталунски град Барселона продължи през цялата нощ,
Коментари Харесай

Каталунци протестираха цяла нощ в Барселона, испанският премиер поиска отмяна на референдума

Напрежението в най-големия каталунски град Барселона продължи през цялата нощ, откакто испанската полиция обискира над 20 часа икономическия департамент на каталунските управляващи, а някои стачкуващи останаха пред постройката до сутринта.

Испанските медии оповестяват, че каталунската полиция придружила чиновниците на реда, излизащи от постройката, и отправила предупредителни изстрели против някои от протестиращите, пробвали да попречат на служителите на реда. Те трябвало да стигнат до няколко полицейски коли, които на фотоси, публикувани от международните организации, наподобяват изпочупени.

Напрежението се разрасна през вчерашния ден, откакто хиляди хора, подкрепящи противоречивия референдум за отцепването на Каталуня от Испания на 1 октомври, излязоха през вчерашния ден на митинг по улиците на Барселона на фона на засилващите се държавни репресии против вота за самостоятелност. Недоволството им беше породено от арестите, направени от испанската полиция на представители на каталунските управляващи.

Това са първите арести на каталунски публични лица, откогато през 2011 година стартира акцията за образуване на гласоподаване за самостоятелност, отбелязва " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Регионалните управляващи споделиха, че няма да изпълнят заповедта на Конституционния съд да преустановят организацията на допитването на 1 октомври, до момента в който съдиите вършат оценка дали то не опонира на конституцията.

" Знаете, че не може да се случи "

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой прикани в телевизионно послание ръководителите на районното държавно управление " да се откажат един път вечно от тази ескалация на радикализъм и непокорство ", съобщи " Франс прес ". " Още има време да се избегнат по-лоши неща ", сподели Рахой, откакто 14 представители на районното каталунско държавно управление бяха задържани и това докара до улични демонстрации против испанското държавно управление и полиция.

" Всяко нелегално деяние ще получи корав и съпоставим отговор, " сподели още Рахой в изказване, излъчено по испанската социална телевизия RTVE. " Откажете се от желанията си - знаете, че този референдум не може да се случи. Никога не е бил противозаконен, нито законен, а в този момент повече от всеки път е единствено една фантазия. "

По време на обръщението десетки хиляди стачкуваха в центъра на Барселона против арестите на хора от районното държавно управление. " Окупационните сили вън! ", скандираха някои протестиращи. " Ще гласуваме, с цел да сме свободни ", се четеше на някои плакати. Имаше подиуми на напрежение и конфликти сред силите на реда и стачкуващи, заяви публицист от Агенция Франс Прес от мястото на събитието.

Арести, конфискация, неразрешени сметки

Говорител на испанското министерство на вътрешните работи удостовери, че са осъществени 14 ареста, основно на високопоставени фрагменти на държавното управление на Каталуня. Испанското вътрешно министерство не сподели кои са задържаните, само че каталунското районно държавно управление удостовери, че измежду тях са Жозеп Мария Жове, общоприет секретар по икономическите въпроси и Луис Салвадо, секретар по данъчните въпроси. Каталунският министър председател Карлес Пудждемон жигосах дейностите на полицията като " противозаконни " и упрекна националното държавно управление в " тоталитарно " държание.

Министърът на финансите замрази сметките на каталунската изпълнителна власт и реши да се заеме директно с ръководството на финансите на Каталуня, с което фрапантно ограничи финансовата автономност на региона. Полицията също по този начин иззе 10 милиона бюлетини, отпечатани за вота.

 Каталунци стачкуваха цяла нощ в Барселона, испанският министър председател изиска анулация на референдума
© Jon Nazca, Reuters

Футболният клуб " Барселона " също не остана безразличен и се намеси в дебата с изказване, че " осъжда всяко деяние, което може да попречи на хората да упражняват (демократичните си) права ".

Влиятелният каталунски вестник " Вангуардия ", който месеци наред сдържано поддържаше допитването, в уводна публикация прикани за " успокоение " и предизвести, че е време ръководещите и в Мадрид, и в Барселона да премислят грешките си - каталунските управляващи надцениха опциите си, защото на последните избори за локално държавно управление явно нямаше задоволително поддръжка за сепаратистките партии, а испанските подцениха разломите в каталунското общество. Без да приканва в прав текст за анулация на референдума, вестникът написа: " Логистиката на референдума на процедура е унищожена, само че вредите върху гражданското общество са големи. Нашето обвързване е да предотвратим това. Внимавайте с краткосрочното мислене! "

Каталуня разполага с необятни пълномощия за самоуправление, само че основни браншове като инфраструктурата и налозите са в ръцете на централните управляващи. Огромна част от нейното 7.5-милионно население поддържа произвеждането на референдум, като почти половината от него желае самостоятелност, а другата половина избира Каталуния да остане част от Испания, означи АП.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР