Напрежението около предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на

...
Напрежението около предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на
Коментари Харесай

И Цацаров поиска връщането на Полфрийман в затвора

Напрежението към предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година, навлезе в нова фаза. Главният прокурор Сотир Цацаров официално поиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото в Апелативния съд и да стопира освобождението на Полфрийман от пандиза. Часове по-рано бащата на жертвата - Христо Монов, разгласи, че внася искане в съда за обновяване на делото против Полфрийман. Партиите също нагнетиха обстановката, като организираха протести пред Съдебната палата с искане Калин Калпакчиев, председател на правосъдния състав, взел решението за стартирането на австралиеца, да бъде осъден.

Според Цацаров с определението си правосъдният състав е нарушил няколко разпореждания на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Така да вземем за пример магистратите е трябвало да се произнесат с решение, а не с определение. Цацаров твърди и че болшинството от състава е нарушило правилата за незаинтересованост, така като двама от съдиите са имали отношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), което " обуславя основанието за отказ ". Единият арбитър бил определян за Човек на годината от БХК, а другият бил в авторски колектив на комитета за техен годишен отчет. В същото време те се произнесли за Полфриймън по документи и на БХК, изброява Цацаров, без да изяснява къде тъкмо е проблемът в случая.

Пред Би Ти Ви Христо Монов съобщи, че внася искане за обновяване на делото, тъй като се надява друг състав на съда да не се съобрази с решението за предварителното стартиране на австралиеца. " При внасянето на жалбата съдът е задължен да върне Полфрийман в пандиза още веднъж и по този метод да се спре определението за освобождението му ", изясни Монов. Той твърди, че БХК е платил таксите за регистрация на сдруженията на Полфрийман. " Смятате ли, че това е от самарянска мотивация?! Търсете парите, те ще опишат всичко ", посъветва той. Според него " социопатите не се поправят ". Христо Монов съобщи, че в четвъртък на площад " България " ще се организира народен протестен протест против " безумията в страната ".

" Висш съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната активност и не може да разисква, управлява или ревизира правосъдни актове ", обявиха от Съдебната гилдия към съвета в своя позиция по проблема и във връзка импортираното от Вътрешна македонска революционна организация искане за наказване на арбитър Калпакчиев. Магистратите припомнят, че според конституцията правораздаването се реализира от съдиите в другите съдилища. " При спорна или неправилна процедура по тълкуването и използването на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява висш контрол за точното и еднообразно приложение на законите от всички съдилища ", се споделя в документа. В същото време в съдийската гилдия " споделят чувството на околните на студента Андрей Монов за нарушен баланс сред правото и справедливостта ". И препращат получения от Вътрешна македонска революционна организация сигнал към Инспектората към Висш съдебен съвет. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР