Напрежението между САЩ и Китай силно се изостри, след като

...
Напрежението между САЩ и Китай силно се изостри, след като
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Китай се засилва след решението за затваряне на китайското консулство в Хюстън

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай мощно се изостри, откакто американското държавно управление реши да затвори китайското консулство в Хюстън, с цел да отбрани " американската интелектуална благосъстоятелност и частна информация ", написа в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Републикански сенатор дефинира консулството като " шпионско средище ". Китай назова затварянето " невиждано " и " възмутително " и заплаши с ответни ограничения.

Марко Рубио, и. д. ръководител на сенатската комисия по разузнаване, сподели, че " то е нещо като централен възел на огромна шпионска интервенция: търговски шпионаж, шпионаж в защитата... Те употребяват предприемачи като фасада в доста случаи, с цел да се пробват да оказват въздействие върху членове на Конгреса и други политически водачи на щатско и локално равнище. Така че затварянето му от дълго време трябваше да стане ".

Пожарни коли бяха извикани в консулството през нощта, откакто от комплекса се издигаше пушек. Представители на американските управляващи споделиха, че чиновниците на консулството изгарят документи, откакто им бяха дадени 72 часа да изоставен Съединени американски щати.

Решението за затварянето на консулството пристигна ден откакто Съединени американски щати упрекнаха двама китайски жители в опит да откраднат проучвания за ваксина против ковид. По-рано този месец шефът на ФБР Кристофър Рей дефинира Китай като " най-голямата дълготрайна опасност за информацията и интелектуалната благосъстоятелност на нашата страна и за икономическата ни жизнеспособност ", напомня английското издание.

Заповедта на американското държавно управление за затваряне на китайското консулството в Хюстън поражда опасения от разрастване на нова студена война, разяснява в. " Файненшъл таймс ".

Този ход евентуално ще срине до ново дъно връзките сред Съединени американски щати и Китай, които така и така са на най-ниското си равнище от 70-те години на предишния век.

Решението идва в миг, когато водещи фигури в държавното управление на американския президент Доналд Тръмп насочат остри рецензии против Пекин, които нормално включват изказвания за шпионаж, хакерски дейности и кражба на интелектуална благосъстоятелност, показва английското издание.

Напрежението сред Китай и Съединени американски щати доближава най-високо ниво, откогато двете страни възстановиха дипломатическите си връзки преди повече от 40 години, а заповедта за затваряне на китайското консулство в Хюстън е следващият образец в тази тенденция, написа в. " Ню Йорк таймс ".

При ръководството на Тръмп мощно се изостриха дейностите и ответните ограничения от едната или другата страна в региона на защитата, търговията, технологиите, човешките права и други сфери, макар че той неведнъж показва удивление от китайския президент Си Цзинпин.

Американското държавно управление даже обмисля възбрана за пътешестване в Съединени американски щати на наброяващите 92 милиона членове на Китайската комунистическа партия и вероятно експулсиране на членове, които сега са в страната. Подобна мярка евентуално би довела до ответни дейности против пътуването и пребиваването на американски жители в Китай, акцентира американското издание.

Съединени американски щати и Китай водят битка за предимство от началото на президентството на Тръмп. Битката е съсредоточена към търговията и технологиите. И двете страни изгониха публицисти тази година и си постановиха взаимни наказания против длъжностни лица, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Враждебните дейности обаче се ускоряват, откакто Тръмп се пробва да упрекна държавното управление на Китай за ковид, появил се на първо време в китайския град Ухан в края на предходната година, разяснява американското издание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР