Напрежението между Сърбия и Косово ескалира. В северната част на

...
Напрежението между Сърбия и Косово ескалира. В северната част на
Коментари Харесай

Расте напрежението между Сърбия и Косово. Косовски спецчасти се намесиха, Вучич свика съвет по сигурност


Напрежението сред Сърбия и Косово ескалира. В северната част на Косово сред локалните управляващи и етнически сърби към този момент има данни за конфликти. През нощта в събота против неделя е имало престрелка, заяви " Ройтерс ". Няма данни за потърпевши. Президентът на Сърбия Александър Вучич разгласи в неделя, представен от локални медии, че ще изиска разполагане на сръбски сили в района от силите на КФОР - задачата на НАТО в района.

В събота етнически сърби от Северно Косово блокираха съществени пътища в символ на митинг против арест на някогашен член на косовската полиция, който напусна поста си предишния месец. Сръбските кметове в района, дружно с локалните съдии и към 600 служители на реда подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите табели с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на постовете си в косовските институции.

Заради възходящата рецесия в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че локалните избори там ще бъдат отсрочени за 23 април. Те бяха планувани за 18 декември, само че сърбите споделиха, че ще бойкотират вота.

Два гранични пункта сред Косово и Сърбия бяха затворени поради демонстрациите през почивните дни. " За да се защитят, полицейските елементи да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на нарушителите, които бяха отблъснати и побягнаха в незнайни направления ", се споделя в изказване на полицията във връзка случая в събота. Изстрели са се чули и на други места в Северно Косово.

" Сърбия е инструктирала противозаконните си структури да повдигнат барикади в Северно Косово. Белград носи цялостната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация ", сподели в Туитър началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в изключителна конференция, че ще изиска от мироопазващата задача на НАТО да разреши на Сърбия да разположи военни и служители на реда в Косово. Изявлението пристигна, макар че самият Вучич призна, че няма късмет да получи такова разрешение.

На собствен ред косовският министър председател Албин Курти прикани натовският контингент КФОР да отстрани барикарите, построени от ентическите сърби, представен от Българска национална телевизия.

" Отново приканвам КФОР да подсигурява свободата на придвижване. КФОР е в Косово за мирна и безвредна среда, което значи независимост на придвижване без дискриминация ", сподели Курти на конференция в Прищина и посочи, че чака отговор от командването на задачата на НАТО.

Бойците от косовските спецчасти окупираха оборудване на язовир Газиводе, откъдето смъкнаха сръбските флагове и отстраниха сръбска защита. Това е главният източник на вода за намиращата се там Водноелектрическа централа (ВЕЦ), като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, обитаема най-вече със сърби. Отделно косовската полиция блокира влизането в провинцията за коли и пешеходци от Централна Сърбия в северната част на провинцията.

Лидерът на най-голямата партия " Сръбска листа " Горан Ракич прикани косовските сърби да пазят мир и успокоение и да пропущат превоза на задачите на Европейски Съюз и НАТО KFOR през блокадите по маршрутите на север на провинцията.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич насрочи за неделя вечерта изключително съвещание на Съвета за национална сигурност поради изострянето на обстановката в Северно Косово, заяви сръбската национална телевизия РТС.

Реакция пристигна и от Европейския съюз. Върховният представител на ЕСза външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че съюзът няма да толерира офанзиви против задачата си в Косово и прикани за унищожаване на барикадите в Северно Косово. Позицията му стана ясна от обява в Туитър.

Мисията на Европейския съюз за господство на закона, известна като ЕУЛЕКС (EULEX), заяви, че през миналата нощ по разследващ патрул е била хвърлена зашеметяваща граната. Мисията разполага със 134 полски, италиански и литовски служители на реда, ситуирани в северната част на Косово. Оттам настояха още косовските институции да изправят пред съда нарушителите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР