Напрежението между различните държави и нации на Балканите винаги тлее,

...
Напрежението между различните държави и нации на Балканите винаги тлее,
Коментари Харесай

Баскетболът над политиката: Сърбинът, който избра да играе за Косово

Напрежението сред другите страни и народи на Балканите постоянно тлее, от хиляди години. Но има решения, които слагат на назад във времето войните и дрязгите. И потвърждават, че има по-важни неща от омразата.

Микаиле Тмушич е роден през 1993 година в Печ - тогава част от Югославия, през днешния ден на територията на Косово. По народност той се дефинира като сърбин. Поне това приказва профилът му в формалните уеб сайтове на няколко баскетболни тима, за които е играл.

Той обаче избира да бъде част от националния тим на Косово. Най-младата страна в Европа разгласи своята самостоятелност през 2008 година, а в Сърбия (и още няколко страни) към момента отхвърлят да признаят това.

Микаиле очевидно няма такива предразсъдъци. В своята кариера той към този момент има 6 мача за Косово. В квалификациите за международното състезание, играни при започване на 2020 и 2021 година, баскетболистът записа 6 точки и 19 минути на паркета против Люксембург, Исландия и Словакия.

Сръбските медии не пропущат да отбележат, че очевидно баскетболистът уважава всички християнски обичаи, кръстен е в православната религия и посещава манастири, измежду които и един от най-важните за сръбската страна - този в родния му град Печ. Според редица издания в западната ни съседка, Тмушич е първият сърбин, който играе за мъжки народен тим на Косово в какъвто и да е спорт.

Микеле е отличен образец по какъв начин спортът би трябвало да побеждава политиката. И да се разграничава. Особено от войните.

Конфликтът сред сърби и албанци в Косово в края на ХХ и началото на XXI век взе десетки хиляди жертви. Напрежението на територията на новата страна продължава да избухва понякога на етническа основа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР