Напрежението между държавата и бизнеса във връзка със случващото свободния

...
Напрежението между държавата и бизнеса във връзка със случващото свободния
Коментари Харесай

Работодателите с директни обвинения за скандала с енергийната борса: Виновни са министерство, БЕХ и ТЕЦ „Марица-Изток” 2

Напрежението сред страната и бизнеса във връзка със протичащото свободния енергиен пазар пораства. Вчера работодателските организации внесоха изпратиха сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на пазара на електрическа сила и по-конкретно – незадоволителното предложение на количества от производителите на ток на платформата „ Ден напред “.

В ефира на Нова телевизия изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов даже уточни, кои са отговорните. По думите му това са управлението на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток ” 2, управлението на БЕХ - принципал на ТЕЦ-а, министерството на енергетиката в лицето на министъра – принципал на БЕХ ”.

„ Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако откри данни за осъществено закононарушение, да повдигне обвиняване против възможните причинители ”, разяснява шефът на АИКБ.

„ Сигналът е съответен и къс – той показва търговията на Българската самостоятелна енергийна борса на 3 юли. Данните са съответни. На този ден цената на платформата „ Ден напред ” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електрическа енергия от междинната цена в Европа и три пъти по-скъпа в сравнение с в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на незадоволителното предложение, от друга – на повишеното търсене. Нашият сигнал е ориентиран основно към незадоволителното предложение. Сигналът е против държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ” 2, защото на същия ден тя не работи с цялостния си потенциал, а с една трета от конфигурираната мощ и до една втора от разполагаемата в съответния ден мощ ”, изясни Иванов.

Той съобщи, че индустриалците имат подозрения за недобро ръководство на държавната централа.

„ Новото е ценовото решение на КЕВР от 1 юли. В него е посочено, че при цена 93,33 лв. на мегават час държавната Топлоелектрическа централа покрива променливите разноски. Това са разноските, свързани с създадените количества електрическа енергия. На тази цена се покриват променливите разноски. А при цена 135,30 се покриват и непрекъснатите разноски. Тоест при тази цена централата би трябвало да работи на цялостни мощности и да осъществя облага. Но това не се случва на 3 юли – в противен случай работи с половината от потенциала си ”, изясни Иванов.

„ Следващите сигнали, които считаме да пуснем, са към Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Ограниченото предложение е разследване и на централизация в производителите и в търговците на електрическа енергия. Има търговци, които са изкупили огромна част от базовите мощности на огромните ни централи, разполагат с голям потенциал от електрическа енергия за година напред и надлежно могат да лимитират предлагането на платформата „ Ден напред ” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли ”, добави Иванов.

„ Другият сигнал, който ще подадем в Комисия за защита на конкуренцията, е за централизация при някой от търговците и при някои от производителите ”, добави Иванов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР