Напрежение заради неприетите деца в детските градини. Каква е причината

...
Напрежение заради неприетите деца в детските градини. Каква е причината
Коментари Харесай

Защо няма достатъчно места в детските градини в София?

Напрежение поради неприетите деца в детските градини. Каква е повода за дефицитът тук-там – дали се раждат повече деца в София, или може би хиляди деца от провинцията „ атакуват “ града? Проблемът е абсурден на фона на демографската рецесия.
Снимка: btvnovinite.bg
През последните години се резервира устойчивата наклонност, че в София се раждат към 13 000 деца на година, а смъртността се усилва тя е към 15 000 души, а през 2021 година в столицата са умряли Над 17 700 души. През последните 30 година има негативен натурален приръст, като се изключи 2009 година

Ако София би трябвало да резервира популацията си, което е сега, на година би трябвало да се раждат по 20 000 деца.
Снимка: btvnovinite.bg
Другото пояснение за дефицита тук-там в детските градини е ситуацията с миграцията към и от София. Всички деца, които вземат участие в класирането родителите им са записани, няма хора, които не попадат в статистиката. През 2020 година има 15 000 души, които са се изселили от столицата.
Снимка: btvnovinite.bg
От това следва, че натискът не ни трябвало да е толкоз огромен. На фона на строителството на детски градини от 2018 година местата в детските градини понижават. Детските градини са повече като здания, само че има критерии за броя деца в групите, който е по-висок. Вече има и дотация от към 300 лева и доста родители, чиито деца са в частни детски градини, са се записали в системата, с цел да могат вероятно да се възползват от паричните средства.
Снимка: btvnovinite.bg
През тази година претендентите за детски градини са били 22 445, от тях 2285 към този момент са признати, само че аплайват за места, които евентуално са по-удобни за тях. От общия брой деца 1000 са родени отвън София.
Снимка: btvnovinite.bg
Липсата тук-там в детските градини най-вече визира регионите „ Лозенец “, „ Триадица “ и „ Витоша “.
Снимка: btvnovinite.bg
В един от най-големите квартали на София „ Люлин “ дефицит на детски градини няма. В на 95 ДГ „ Омайниче “ има 46 места в яслени групи и 170 в градинките групи.

„ От тези 170 места все още за второ класиране имаме пет свободни за 2020 година и общо седем за родени през 2018 година и 2017 година Тази година се следи наклонността за децата от първа до четвърта предучилищна група да има свободни места “, изясни шефът на детското заведение Мая Гергова.

По-малко са децата, чиито регион е 95 ДГ „ Омайниче “ тази година, спрямо предходната. Такава е обстановката в целия регион " Люлин ", включващ най-големия жилищен комплекс в София и в България.
Снимка: btvnovinite.bg
При 5 и 6-годишните там няма никакъв дефицит. При 4-годишните има към 20 неприети деца, само че при последното потомство на 3-годишните има 40 свободни места. В „ Люлин “ няма дефицит, а към този момент остатък тук-там в детските градини, в квартала се строят и три нови детски заведения.

Докато шансът с влизането в детска градина в регионите „ Лозенец “, „ Триадица “ и „ Витоша “ е еднакъв на шанса да спечелиш джакпот, в „ Люлин “, а още повече в северните квартали към този момент има градини, които не съумяват да запълнят броя си.

Данните демонстрират, че има над 3000 хиляди свободни места в детските градини в София след първото класиране тази година, само че над 10 000 деца не са признати, тъй като аплайват в други квартали. Така остава въпросът дали новите детски заведения се строят там, където има потребност от тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР