Напрежение между църквата и кабинета все пак има. И то

...
Напрежение между църквата и кабинета все пак има. И то
Коментари Харесай

Митрополит Антоний с разкритие за искрите между църквата и Петков

Напрежение сред църквата и кабинета въпреки всичко има. И то е поради неналичието на разговор и поддръжка от страна на страната към БПЦ. Това стана ясно от изявление на западно и средноевропейският митрополит Антоний по бТВ. Основният въпрос в него бе за какво Светият синод не изпрати делегация в Йерусалим, с цел да вземе Благодатния огън, откакто държавното управление даде аероплан за задачата.

Няма разговор сред българската страна и българската православна черква, разкри митрополит Антоний.

„ Още при започване на годината и в края на предходната се сложи въпросът за електрическата енергия, която знаем, че се покачва непрекъснато в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са консуматори на индустриален ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като консуматори, тъй като в действителност сметките за ток са доста огромни “, изясни владиката. 

„ Аз присъствах на съвещание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе трансфорат в политически спор сред главните политически партии и не беше решен “, сподели още той. По думите му към днешния ден няма отговор от изпълнителната власт на тази молба.

„ И освен това, църквата има много въпроси, за които желае да се обърне към българската страна. Светият синод изготви цялостен комплект и е в развой да завърши учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „ Религия “ в българското учебно заведение като наложителен. Има и доста други въпроси, тъй че що се отнася до разговора сред черква и страна, той би трябвало да бъде доста, доста натоварен, градивен и конструктивен в интерес на нашето общество “, означи митрополит Антоний.

Той разяснява въпроса за какво макар желанието на премиера Кирил Петков среща сред него и патриарх Неофит не се състоя.

По думите на митрополита среща сред премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по метода, по който би трябвало да бъде направена – с публично писмо с съответни тематики, които желаят да бъдат разисквани както страната, по този начин и църквата.

„ Аз мисля, че тук става въпрос не толкоз до някакво напрежение, по отношение на липса на връзка от позиция на протокола и на съветниците на господин премиера, тъй че да откри хора, които да го посъветват по какъв начин да бъде извършена тази среща “, съобщи той.

„ Българската православна черква е една от институциите, която е оказва удобно и ползотворно въздействие върху нашето общество, тъй като в действителност живеем във времена, които в действителност са изключително сложни “, сподели още митрополитът.

Той изясни, че тази година Благодатният огън не се придвижва от Йерусалим поради рестриктивните мерки, които самата страна Израел постанова за честванията на Възкресение Христово. „ Ограничен е достъпът до самия храм, който слага доста въпросителни, на които ние нямаме съответен и сигурен отговор. И точно поради това Светият синод на българската православна черква благоразсъди Благодатният огън се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите “, изясни митрополита.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР