Напрежение между България и Сърбия, след като сръбските власти спряха

...
Напрежение между България и Сърбия, след като сръбските власти спряха
Коментари Харесай

Сръбски граничари спряха подаръци за българчетата в Босилеград

Напрежение сред България и Сърбия, откакто сръбските управляващи стопираха на границата дарове за българчетата от Босилеград , оповестява.
 
Аз не си припомням нито едни коледни празници, нито едни великденски празници , отбелязване на обилни дати и юбилеи от българската национална история и просвета да са минали без проблеми. Спирали са какво ли не – от плюшени мечета, картонени зайчета, детски книги и библии за деца, рекламни тениски ”, съобщи Иван Николов от Културно-информационния център на българите в Босилеград.
 
Включително български лекари . Сънародниците ни оттатък границата напомнят случая, при който български медици бяха арестувани от сръбските управляващи в Босилеград, до момента в който правеха безвъзмездни прегледи на хора от българската общественост.
 
„ Става дума за едно селективно използване на законите, насочат се ясни и недвусмислени политически послания – не е желателно да организирате българска културна политика в Босилеград ”, разяснява Николов.
 
Сръбският дипломат в София беше извикан във външното ни министерство незабавно след случката на границата:-->
 
„ Няма преднамереност. По време на визитата на президента Радев, той и президентът Вучич реализираха единодушие по всички тематики, свързани с българското малцинство. Така че от формалните управляващи в Република Сърбия няма такова нещо, няма никакви проблем и ”, съобщи н.пр. Владимир Чургус, дипломат на Сърбия в България.
 
„ Една, бих споделила, дребна бюрократична спънка е попречила достигането на пакетите до тях. Така че ние положихме всички старания да се в профил това нещо ”, съобщи външният министър Екатерина Захариева.
 
Външният ни министър посочи, че причина за казуса станали лакомствата, натоварени в буса, тъй като част от тях нямали нужната документи.
 
„ Искаме дружно да вършим международно състезание, знаете, по футбол - България, Сърбия, Румъния, тъй че дано не позволяваме такива недоразумения да отравят детски празници и по никакъв метод не желаем да вредят на двустранните ни връзки ”, съобщи Захариева.
 
Наскоро Сърбия одобри Закон за отбрана на малцинствата. Отношението към тях е значимо изискване за участие в Европейския съюз, напомни Екатерина Захариева. А през днешния ден следобяд, от втори опит, подаръците стигнаха до Босилеград.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР