Напредъкът към постигането на пълна демокрация и ангажиментът за спазване

...
Напредъкът към постигането на пълна демокрация и ангажиментът за спазване
Коментари Харесай

Западните Балкани отстъпват от демокрацията, заявиха британски експерти

Напредъкът към постигането на цялостна народна власт и задължението за съблюдаване на върховенството на закона на Западните Балкани или са в застой, или вървят обратно на фона на отслабващото въздействие на Англия в района, се споделя в отчет на комисия в горната камара на английския парламент, представен от " Гардиън ".

Руското и крайното ислямско въздействие се уголемяват, а поддръжката за участието в Европейския съюз понижава, декларира комисията по интернационалните връзки. Според нея някои водачи националисти показват плануваното излизане на Англия от Европейски Съюз като знак, че европейските полезности към този момент не са съответстващи.

След като Англия гласоподава да напусне Европейски Съюз дългогодишното покровителство за еврочленството на балканските страни става не просто парадоксално, само че и несъстоятелно в очите на доста хора, продължава текстът. Решението за Брекзит също така лишава Балканите от техните съществени бранители в Брюксел.

Според отчета Англия би трябвало да подсигурява, че срещата на върха за Западните Балкани, която ще се организира по-късно тази година в Лондон, ще създаде дълготраен ангажимент в региона на сигурността и политиката в района съгласно Европейски Съюз. В него също така се упорства Англия да работи като покровител на балканските страни като Македония за присъединението им към НАТО.

Балканската среща е считана за опция Лондон да покаже, че ще остане зает с района и след Брекзит. Външният министър Алън Дънкан изрази вяра, че тя може да докара до разхлабване на английския визов режим.

Комисията, която включва едни от най-високопоставените външнополитически специалисти в горната камара на Народното събрание, отбелязва, че някои политически водачи на Балканите насочат рискови и дестабилизиращи апели за прекрояване на националните граници и за разединение. Тези политици преследват непостигнати цели от гражданските войни през 90-те години.

Според специалистите съветската мека мощ се е разширила, от елементи посредством разполагането на огромен брой репортери на " Спутник " в района, които обслужват водещите медии. " Основният източник на вести, изключително в Сърбия, само че също в Република Сръбска или Черна гора, е " Спутник ".

Макар да е допустимо съветското въздействие да е пресилено и макар завръщането на Би Би Си в района, резултатът от въздействието на Москва бе да се забави напредъка към положителното ръководство, продължава отчетът.

Британското външно министерство предизвести за все по-голямо подчинение от свободата на изложение в някои страни от района поради политическа интервенция в работата на публичните медии, липса на транспарантно обществено финансиране на медиите и закани към публицистите.

Москва съумя да запълни вакуума, основан от елементи поради безполезни изявления като това на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че еврочленството е отвън дневния ред за Балканите до някой отдалечен миг в бъдещето.

Социологически изследвания демонстрират, че доста повече сръбски жители поддържат съюз с Русия (67.2% против 18.8% против), вместо присъединение към Европейски Съюз (50.9% против 38.8%).

Комисията отбелязва, че спадът в поддръжката за Европейски Съюз не е в полза на Англия, тъй като " еврочленството е най-надеждният път за страните от Западните Балкани да реализират сигурност, непоклатимост и разцвет ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (48)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР